Big datan vaikutukset suomalaisten yhtiöiden budjetointiin - Peltokorpi, Tommi (My University, 2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan big datan vaikutuksia suomalaisten yhtiöiden budjetointiin. Tavoitteena on selvittää, minkälaisia vaikutuksia big datalla on johdon laskentatoimeen ja voidaanko big dataa hyödyntää budjetoinnissa. Big data tarkoittaa erittäin suurta määrää dataa, jota kertyy nopeasti ja jonka käsittely vaatii erityisiä työkaluja ja ohjelmia. Digitalisaation ja teknologioiden kehittyminen on mahdollistanut big datan entistä tehokkaamman hyödyntämisen. Yritykset voivat saada big datasta monenlaista hyötyä, kuten kilpailuaseman parantumista ja tuotannon tehostumista. Big dataa voidaan hyödyntää myös johdon laskentatoimessa, jossa se voi tehostaa toimintaa ja helpottaa johdon päätöksentekoa tuottamalla ajantasaista tietoa johdolle. Yksi näistä tavoista on hyödyntää big dataa budjetoinnissa. Perinteisiä budjetteja on kritisoitu paljon ja rullaavat budjetit ja rullaavat ennusteet ovatkin yleistyneet yrityksissä. Näissä voidaan hyödyntää big dataa ja tekoälyä. Big datan käyttöön liittyy myös haasteita. Nämä voivat liittyä itse dataan, datan käsittelyyn tai datan hallintaan. Tutkimuksen teoriaosa käsittelee kirjallisuutta ja aikaisempia tutkimustuloksia aiheesta. Teoriaosa jakautuu kahteen päälukuun. Toinen käsittelee big dataa ja toinen budjetointia. Empiriaosassa on haastateltu viittä suomalaista yritystä eri toimialoilta ja selvitetty niiden osalta big datan käyttöä ja sen mahdollista hyödyntämistä budjetoinnissa. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluna, joka on kvalitatiivinen tutkimusmenetelmä. Saadut tulokset ovat pitkälti yhdenmukaiset kirjallisuuden ja aikaisempien tutkimusten kanssa. Vain yksi yrityksistä hyödynsi tällä hetkellä big dataa budjetoinnissa, mutta kaikki haastatelluista hyödynsivät sitä jossakin osaa liiketoiminnastaan. Kiinnostus big datan käytön lisäämiseen tulevaisuudessa ja sen hyödyntämiseen myös budjetoinnissa tuli vastauksista selvästi esille.
Keywords: big data, data-analytiikka, johdon laskentatoimi, budjetti, budjetointi