Markkinaepävarmuuden vaikutus earnout-sopimusten käyttöön yrityskaupoissa: Toimialakohtainen analyysi Yhdysvaltojen yrityskauppamarkkinoilla - Palmroth, Niklas (My University, 2026)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten makrotaloudellinen volatiliteetti ja talouspoliittinen epävarmuus vaikuttavat earnout-sopimusten käyttöön yrityskauppojen maksurakenteessa. Yrityskauppamarkkinoilla vallitseva epäsymmetrinen informaatio ja siitä johtuva arvostuskuilu ostajan ja myyjän välillä vaikeuttavat transaktioiden toteuttamista, ja earnout-sopimukset toimivat strategisena työkaluna tämän riskin hallitsemiseksi. Tutkimus laajentaa aiempaa kirjallisuutta tarkastelemalla, onko epävarmuuden vaikutus heterogeeninen aineettomaan pääomaan perustuvan korkean teknologian toimialan sekä aineelliseen pääomaan nojaavan teollisuustoimialan välillä. Tutkimus on luonteeltaan kvantitatiivinen, ja se perustuu London Stock Exchange Groupin (LSEG) M&A Screener -tietokannasta kerättyyn aineistoon vuosilta 2008–2022. Lopullinen otos koostuu 1 004 Yhdysvaltojen markkinoilla toteutetusta yrityskaupasta, joista 125 sisältää earnout-lausekkeen. Empiirisessä osassa hyödynnetään logistista regressiomallia, jossa epävarmuutta mitataan VIX- ja EPU-indekseillä. Analyysi keskittyy erityisesti korkean teknologian ja teollisuuden toimialoihin. Empiiriset tulokset osoittavat, että informaatioepäsymmetriaan liittyvät mikrotason tekijät, kuten kohteen listaamattomuus ja yrityskaupan käteismaksu, ovat voimakkaimpia earnout-valintaa selittäviä tekijöitä. Vaikka markkinatason epävarmuusindikaattorit (VIX ja EPU) eivät saavuttaneet suoraa tilastollista merkitsevyyttä koko tarkastelujaksolla, tulokset viittaavat earnoutien rooliin vastasyklisenä mekanismina: earnoutien käyttö lisääntyy poikkeuksellisten markkinashokkien aikana, kun muu yrityskauppa-aktiivisuus yleisesti laskee. Toimialakohtainen analyysi vahvistaa earnout-sopimusten yleisyyden korkean teknologian alalla, mutta markkinavolatiliteetin ja toimialan välinen vuorovaikutus on negatiivinen. Tämä viittaa siihen, että poikkeuksellinen epävarmuus kääntää teknologia-alan tyypillisen earnout-myönteisyyden laskuun, mikä tukee teoreettista jänniteilmiötä. Poikkeuksellisessa epävarmuudessa myyjien halu karttaa riskejä kasvaa, sillä he kokevat tavoitteiden saavuttamisen riippuvan enemmän hallitsemattomista markkinariskeistä kuin yrityksen omasta laadusta. Epävarmuuden vaikutus earnout-valintaan onkin monimutkainen ja luonteeltaan epälineaarinen.
Keywords: earnout-sopimukset; yrityskaupat (M&A); markkinaepävarmuus; VIX-indeksi; EPU-indeksi; informaatioepäsymmetria; arvostuskuilu