Ilmastoasenteet ja asenneilmastot : Ilmastotoimien kannatus ja sitä selittävät tekijät 23:ssa Euroopan maassa - Andersson, Emilia (My University, 2020)
Ilmastonmuutos on yleisesti tunnustettu vakavaksi, toimenpiteitä vaativaksi uhaksi, ja sopimuksia sen hillitsemiseksi on laadittu jo vuosien ajan, mutta käytännön ilmastotoimet ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Ilmastopolitiikan täytyy noudattaa jossain määrin kansalaisten näkemyksiä, joten merkittävimpiä mahdollisia ilmastotoimien kiihdyttäjiä tai jarruja on yleinen mielipide ilmastotoimista. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan julkisten ilmastotoimien kannatusta Euroopan maissa ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä. Aineistona käytetään vuoden 2016 European Social Survey -kyselytutkimusta. Eri ilmastotoimien kannatusta vertaillaan maittain ja tutkitaan, korreloiko kaikkien toimien kannatuksen keskiarvo maan Gini-kertoimen tai sosiaalimenojen kanssa. Sen jälkeen kannatukseen yhteydessä olevia yksilötason tekijöitä tutkitaan lineaarisella regressioanalyysilla ja vertaillaan tulodesiilin regressiokertoimia maittain. Ilmastotoimien kannatus on keskimäärin korkeaa Keski- ja Pohjois-Euroopassa, matalinta Itä-Euroopassa. Kannatus korreloi negatiivisesti maan Gini-kertoimen kanssa ja positiivisesti sosiaalimenojen kanssa. Yksilötasolla kannatukseen ovat yhteydessä muun muassa käsitykset ilmastonmuutoksesta kuten denialismi, ympäristön arvostus, muut arvot kuten egalitarismi ja konservatismi, poliittinen luottamus, poliittiset asenteet ja sosioekonominen asema.
Keywords: ilmastonmuutos, asenteet, ilmastonmuutoksen hillintä, ilmastopolitiikka, ympäristösosiologia