Vaikuttajien rooli videopelien ekosysteemissä: ”Foddian” -pelien suosion nousu ja lasku - Ahrio, Aaro (My University, 2026)
Tutkielmassa tutkitaan vaikuttajien ja livestreamaajien roolia videopelien suosiohuippujen muodostumisessa. Tutkimuskohteena ovat Foddian, eli tietynlaiset tasohyppelypelit, joille on tyypillistä nopeasti nouseva ja sitten putoava suosio. Foddian pelien nimi tulee pelien tekijä Bennett Foddyn pelistä ”Getting Over It with Bennett Foddy. Tutkimuskysymys kuuluu: “Miten vaikuttajien julkaisema pelisisältö vaikuttaa Foddian-pelien pelaajamäärien kasvuun Steamissa SullyGnomen datan perusteella?”. Tutkimus käytti kolmea pääaineistoa: Steamcharts-sivustoa (pelaajamäärät), Sullygnomea (Twitch-livestriimaajien määrä ja katsojat) sekä SteamDB:tä (pelien päivitykset). Aineistoa kerättiin kolmesta Foddian pelistä: Getting Over It with Bennett Foddy Get To Work ja Baby Steps. Tutkimuksessa havaittiin, että livestreamaajien suosio ei ollut välitöntä tekijää pelien pelaajamäärän räjähdyksessä, vaan usein seurasi pelien suosion huippuja. Pelaajamäärät nousivat usein ennen livestreamien laajentuneita lukuja, eikä livestreamaajien määrä ollut suoraan sidoksissa pelaajien kasvuun. Tulosten perusteella pelien suosion nousu on monitekijäinen prosessi, jossa livestreamaamisen merkitys on merkittävä, mutta vaikea arvioida, aloittaako se suosion vai jatkaako sitä. Jatkotutkimukselle on potentiaalia erityisesti yksittäisten vaikuttajien vaikutuksen ja eri videopeli genrejen tutkimuksessa.
Keywords: vaikuttajat; livestreamaaminen; videopelit; Foddian