Venture capital -rahoituksen rooli kasvuyrityksen tukena : tapaustutkimus Skipperi-kasvuyrityksessä - Koski, Elia (My University, 2022)
Venture capital -rahoituksen on osoitettu tarjoavan älykästä rahaa kansainväliseen skaalautumiseen kykeneville startup- ja kasvuyrityksille. Skipperin tarkoituksena on muuttaa kuluttajien veneilyä innovaatioiden, kuten veneiden yhteiskäyttöisyyden mahdollistavan teknologian avulla globaalisti. Skipperin kansainvälistyminen vaatii investointeja, joita voi rahoittaa pääoman ehtoisen rahoituksen avulla. Tutkielman tavoitteena on toimeksiannon pohjalta analysoida venture capital -rahoitusmallin sopivuutta Skipperille. Tutkielmassa arvioidaan minkälaista rahallista, inhimillistä ja sosiaalista pääomaa venture capital -sijoittaja voisi tarjota Skipperille ja miten nämä resurssit siirtyisivät Skipperin käyttöön. Toisaalta tutkielmassa tarkastellaan myös venture capital -rahoitusmallin mukanaan tuomaa kontrollia. Tutkielma on toteutettu toiminta-analyyttisen tutkimusotteena ja sitä varten on kerätty aineistoa teemahaastatteluiden sekä osallistuvan havainnoinnin avulla Skipperin omistajilta ja venture capital -sijoittajilta, jotka tuntevat Skipperin. Ongelmaa lähestytään akateemisesti sopimus-, agentti- ja rahoitusteorian ja venture capital -rahoitusmuotoa koskevassa kirjallisuudessa käytetyin käsittein. Skipperi tarvitsee tutkielman tekohetkellä 8–10 miljoonaa euroa pääoman ehtoista rahoitusta toteuttaakseen strategiaansa ja venture capital -rahoitusmuotoa pidetään tutkielmassa Skipperille yleisellä tasolla sopivana. Skipperille sopii paremmin kuitenkin yksittäiseen isoon onnistumiseen tähtäävän rahaston sijaan tasapuolista portfoliota rakentavan venture capital -sijoittajan strategia. Tutkielman tuloksena havaittiin Venture capital -sijoittajien pystyvän tuomaan rahallisen pääoman lisäksi myös inhimillisen ja sosiaalisen pääoman resursseja Skipperin käyttöön etenkin kansainvälistymiseen, kasvuun liittyvään liikkeenjohdolliseen osaamiseen, rekrytointiin, rahoitukseen ja hyvämaineisen VC-sijoittajien tapauksessa signalointiin Skipperin sidosryhmille. Tutkielmassa pääteltiin ei-rahallisten pääomien siirtyvän Skipperille hallituspaikan, epämuodollisten tapaamisten, VC-sijoittajien operatiivisten osastojen ja portfolioyhteistyön kautta. Venture capital -rahoitusta hakevalle yritykselle on keskeistä rahoitusmallin syvällinen ymmärtäminen ja lisäarvoa tuovan sijoittajan löytäminen. Tutkielmassa pääteltiin, että pelkästään venture capital -strategialla toimivan sijoittajan mukaantulo ei edesauta Skipperin strategian toteuttamista, vaan voi pahimmassa tapauksessa olla haitaksi yrityksen menestymiselle. Sijoittajan lisäarvon tuottamisen mahdollisuuksia voi arvioida inhimillisen ja sosiaalisen pääoman resurssien näkökulmasta, mutta niiden lisäksi sijoittajan ja yrittäjien henkilökemioiden, toimintakulttuurien ja tavoitteiden tulee olla yhteneviä. Venture capital -rahoitusmalli vähentäisi tutkielman perusteella nykyisten omistajien itsenäisyyttä ja toisi mukanaan lisääntyneet tiedontuottamisen tarpeet. Tämä voisi toisaalta lisätä kustannuksia, mutta myös mahdollistaa laadukkaamman päätöksenteon.
Keywords: venture capital, inhimillinen pääoma, sosiaalinen pääoma, monitorointi, sopimus, kasvuyritys