MOSFET-transistorin vaihtoehtoiset materiaalit ja tekniikat - Pelkonen, Pinja (My University, 2024)
MOSFET eli metallioksidi-puolijohdekanavatransistori (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor) on puolijohteisiin perustuva kytkimenä toimiva komponentti. Pii-MOSFET on ylivoimaisesti yleisin transistorityyppi. Nykyelektroniikassa käytetyt transistorit ovat lähes poikkeuksetta MOSFETeja. Transistorien kehittämisessä ollaan kiinnostuneita niiden tehokkuuden ja toimintaalueen parantamisesesta sekä tuotantokustannusten laskemisesta. Pii-MOSFETin kehittämistä rajoittavat sen materiaalit, rakenne ja tekniikka. MOSFETin toimintaaluetta on mahdollista parantaa vaihtoehtoisilla puolijohdemateriaaleilla. Transistorien tehokkuuden parantaminen ja tuotantokustannusten laskeminen kuitenkin vaatii transistorin rakenteen ja tekniikan muuttamista, koska MOSFETin teoreettinen maksimitehokkuus on likimain saavutettu. Tässä tutkielmassa perehdytään transistorien kehitykseen, MOSFETin toimintaperiaattesseen sekä esitellään joitakin tärkeimpiä MOSFETin vaihtoehtoisia puolijohdemateriaaleja ja kanavatransistorin tekniikoita.
Keywords: MOSFET, transistori, FinFET, Spin-FET, CNTFET, TFET, SET, GaNFET, SiC-FET