Alakasvojen epäsymmetrian etiologiset tekijät - Alenius, Heidi (My University, 2024)
Tämän opinnäytetyön aiheena on alakasvojen epäsymmetria. Alakasvojen epäsymmetria on melko tavallista, mutta usein se on niin lievää, ettei siihen kiinnitetä huomiota. Joskus alakasvojen epäsymmetria on kuitenkin häiritsevää ja voi aiheuttaa haittaa potilaalle. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on esittää kattava, tutkittuun tietoon perustuva katsaus tällaisista mahdollista haittaa aiheuttavista alakasvojen epäsymmetrian etiologisista tekijöistä. Opinnäytetyössä kuvataan myös kasvojen normaali kehitys. Opinnäytetyö on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Aineistona on käytetty oikomishoidon oppikirjoja ja PubMed-tietokannassa julkaistuja artikkeleja. Alakasvojen epäsymmetria voi olla synnynnäinen tai ilmaantua lapsen kasvun aikana. Synnynnäisiä epäsymmetrian etiologisia tekijöitä ovat muun muassa huuli- ja suulakihalkio, kraniofakiaalinen mikrosomia ja neurofibromatoosi. Muita alakasvojen epäsymmetriaa aiheuttavia kasvun poikkeamia ja sairauksia ovat muun muassa nivelpään liikakasvu, lastenreuma ja erilaiset kasvojen kasvaimet. Myös ulkoiset tekijät ja toiminnalliset poikkeamat voivat aiheuttaa alakasvojen epäsymmetriaa. Tällaisia tekijöitä ovat muun muassa alakasvojen alueen traumat, erilaiset tavat ja ohjautuva ristipurenta. Hammaslääkäreiden tulisi kliinisessä työssä kiinnittää huomiota erityisesti lasten mahdolliseen alakasvojen epäsymmetriaan ja ohjata heidät tarvittaessa jatkotutkimukseen ja hoitoon.
Keywords: epäsymmetria, alakasvot, alaleuka