Tuottavuusshokkien vaikutus toimialojen suhdannevaihteluihin - Ala-Jaakkola, Antti (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Tutkielman mielenkiinnon kohteena on suhdannevaihtelu RBC-mallinnuksen näkökulmasta. Monen RBC-mallien pohjalta tehdyn tutkimuksen aineistona on käytetty yksinomaan Yhdysvalloista kerättyä aineistoa. Taloudellisen toimeliaisuuden ympäristönä se eroaa monella tapaa Suomen olosuhteista. Tutkielma pyrkii selvittämään saadaanko Suomen talouden aineistosta tehdyllä tutkimuksella samansuuntaisia tuloksia kuin etukäteen voitaisiin odottaa pääasiassa Yhdysvaltojen taloutta tarkastelemalla hankittujen oletusten perusteella. Tutkimuskysymys on johtuvatko toimialakohtaiset suhdannevaihtelut enemmän toimialan idiosynkraattisista shokeista vai koko talouteen vaikuttavista makrotason shokeista. Tutkimus suoritettiin tutkimalla toimialakohtaisten bruttokansantuotteen aikasarjojen riippuvuussuhteita mahdollisen yhteisintegroituvuuden todentamiseksi. Tutkielmassa saadut tulokset eivät tue RBC-mallien teoriasta johdettua hypoteesia toimialakohtaisista idiosynkraattisista shokeista. Tulosten perusteella vaikuttaisi, että suhdannevaihtelu johtuisi enemmänkin koko talouteen vaikuttavista aggregaattishokeista. Toisaalta tulokset saattavat johtua enemmän Suomen talouden idiosynkraattisista ominaisuuksista. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että RBC-mallien teoreettiset oletukset eivät välttämättä ole yleistettävissä samalla tavalla kaikkiin talouksiin. Eri talouksien ominaispiirteillä vaikuttaisi olevan kohtuullinen merkitys lopputuloksen kannalta. Vastaavissa tutkimuksissa eri talouksien aineistoista tehdyillä analyyseillä on saatu sekä samansuuntaisia tuloksia on että teoriaa tukevia tuloksia