Elektiivisen leikkauspotilaan valinnanvapaus julkisessa terveydenhuollossa Suomessa - Isotalo, Anne (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Valinnanvapaus on moraalinen oikeus, jonka avulla terveydenhuollossa voidaan lisätä potilaan itsemääräämistä ja valinnan mahdollisuuksia. Potilaan oikeus valita hoitopaikkansa yhteisymmärryksessä lääkärin kanssa kirjattiin lakiin (Terveydenhuoltolaki 1326/2010) Suomessa vuonna 2011. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ja analysoida elektiivisen leikkauspotilaan valinnanvapautta potilaan oikeutena valita sairaala. Tutkimuksessa tarkasteltiin valinnanvapauden arvostamista, sairaalan valintaa koskevan oikeuden tuntemista ja sairaalan valintaan osallistumista sekä analysoitiin sairaalan valintaan yhteydessä olevia potilaaseen ja terveydenhuollon organisaatioon liittyviä tekijöitä. Tutkimuksen tavoitteena oli muodostaa kuvaus elektiivisen leikkauspotilaan valinnanvapauden toteutumisesta julkisessa terveydenhuollossa Suomessa. Tutkimuksen aineisto muodostui kyselytutkimuksesta ja hoidettujen potilaiden määrää koskevasta toteumatiedosta. Kyselytutkimuksessa käytetty kyselylomake koostui kolmesta mittarista: Sairaalan valinta (SAVA), EuroQol 5D (EQ-5D-5L) ja Health Opinion Survey (KHOS). Kyselytutkimuksen kohdejoukon muodostivat yhden erityisvastuualueen sairaaloissa (n=9) hoidetut aikuiset leikkauspotilaat, joille oli suoritettu elektiivinen leikkaustoimenpide (n=853). Kyselytutkimus toteutettiin 2014–2015. Hoidettujen potilaiden määrää koskeva toteumatieto kerättiin kolmen (n=3) sairaanhoitopiirin ja yhden (n=1) sairaalan tilastoista vuosilta 2014–2016. Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin. Tutkimuksen tulosten mukaan valtaosa elektiivisistä leikkauspotilaista arvosti valinnanvapautta, mutta alle puolet heistä tunsi laillisen oikeutensa valita sairaala. Vain neljännes elektiivisistä leikkauspotilaista oli osallistunut sairaalan valintaan. Sairaalan valintaan osallistuneet vastaajat arvostivat muita enemmän valinnanvapautta ja oikeutta valita sairaala. Sairaalan valinta näyttää olevan helpompaa ikääntyneille, vähän koulutetuille, pienille lapsiperheille, potilasjärjestön jäsenille ja itse aktiivisesti tietoa sairaaloiden toiminnasta etsineille vastaajille. Hoidettujen potilaiden määrän kehittymistä koskevan toteumatiedon mukaan sairaanhoitopiireissä hoidetuista potilaista 3–8 % oli tarkastelujaksolla vuosittain muiden kuin niiden omien jäsenkuntien potilaita. Vastaajat arvostivat sairaalan valinnassa eniten potilasturvallisia hoitokäytäntöjä, korkeaa lääketieteellistä hoidon tasoa ja ammatillista osaamista sekä myönteistä palvelukokemusta. Vähiten tärkeänä vastaajat pitivät sairaalan tiloja ja oheispalveluja sekä hoidon ja palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta. Vastaajat olivat harvoin etsineet itse tietoa julkisten sairaaloiden toiminnasta. Valtaosa itse tietoa etsineistä oli saanut tietoa sairaaloiden verkkosivuilta ja lähes puolet ystäviltä ja läheisiltä. Terveydenhuollon ammattilaisista lähettävä lääkäri oli se, jolta vastaajat olivat saaneet eniten tietoa. Elektiiviset leikkauspotilaat suhtautuivat myönteisesti terveyttä ja sairautta koskevaan tietoon ja itsehoitoon. Tutkimuksen tulosten avulla voidaan kehittää potilaan oikeuksia ja valinnanvapautta edistäviä toimintatapoja julkisessa terveydenhuollossa ja määrittää elektiivisille leikkauspotilaille tarjottavan sairaalan toiminnan ja palvelun laatua koskevan vertailutiedon sisältöä. Jatkotutkimusaiheiksi ehdotetaan potilaan valinnanvapauden arvoperustan, toteutumisen ja valintaan yhteydessä olevien tekijöiden tutkimusta kansallisilla ja kansainvälisellä aineistolla eri konteksteissa määrällisesti ja laadullisesti. Tutkimusta varten kehitetyn SAVA-mittarin kehittämistä ja testaamista tulisi myös jatkaa sosiaali- ja terveyspalvelurakenneuudistuksen edetessä ja potilaan valinnanvapauden laajetessa.

The freedom of choosing the hospital in specialized medical care in Finland – the perspective of elective surgical patients Freedom of choice is a moral right that can increase patient’s self-determination and their options to make health care choices. As a legal right, patients have been allowed to choose their place of treatment in Finland since 2011. This study’s purpose was to describe the freedom of choosing the hospital by the elective surgical patient’s as their moral and legal right in the Finnish public health care. Patient’s freedom of choice was explored by asking about their appreciation of this choice, the patients’ awareness of legal right regarding hospital choice, their participation in the choice of hospital and by analysing hospital- and patient-related factors associated with their hospital choice in the public health care. The study’s ultimate goal was to formulate the structure of the realization regarding elective surgical patients’ choice of hospital in the public health care in Finland. The study’s data were collected by using cross-sectional survey method and the 2014–2016 statistical data. The survey study consisted of three instruments: Sairaalan valinta (SAVA), EuroQol 5D (EQ-5D-5L) and Health Opinion Survey (KHOS). The survey study population consisted of adult elective surgical patients (n= 853). All public hospitals (n=9) in the catchment area were included in the study. The data were analysed statistically. Based on the results, most of the elective surgical patients highly appreciated their freedom to choose the hospital, but only half of them knew that they have a legal right to make this choice at the point of referral. Only 24 % of the elective surgical patients had chosen a hospital. Those who highly appreciated their option to choose a hospital and knew that they have the legal right to choose, elderly patients, patients with low educational level, members of patient organisations, small families with children and those who have researched information about hospitals’ services made hospital choices more often. Based on the statistical data, 3 – 8 % of the patients treated were from outside the catchments membership municipalities in the years 2014 – 2016. Elective surgical patients appreciated the highest the quality of medical care, patient safety and available specialists and competent personnel. Patients have rated their experiences of services high as well. The less important factors were facility standards and the availability and access of services or care. Patients have researched little information about the quality and performance of the public hospitals. Most who researched information got it from hospitals’ websites, and half of them from their friends and relatives. Those who got information from health care professionals received it from the referring physician. Elective surgical patients had a positive attitude toward health-related information and self-care. The results of this study can be used to develop patient's rights and progress their freedom of choice in public healthcare and to define the content of the comparative information on hospitals performance and quality for the elective surgical patients. Further research topics are proposed to research quantitative and qualitative data on the value base, realization of the choice and factors related to patient selection in national and international contexts in different settings. Further research should also focus on developing the SAVA-instrument used in this study and on testing it further as the social and health care reform are processed and patients’ freedom of choice of hospital will be enlarged n Finland.