Yksinyrittäjien koronatuen vaikuttavuus ja kohdentuminen - Haapasalmi, Essi (My University, 2024)
Keväällä 2020 koronapandemian myötä jouduttiin ottamaan käyttöön rajoituksia, jotka vaikuttivat niin ihmisten liikkumiseen kuin yritysten toimintaan. Nämä rajoitukset vaikuttivat negatiivisesti yritysten liiketoimintaan, minkä vuoksi oli perusteltua kompensoida tätä haittaa erilaisten yritystukien avulla, jotta vältyttäisiin turhilta konkursseilta ja työpaikan menetyksiltä. Yksi näistä tuista oli yksinyrittäjien toimintatuki elinkeinoharjoittamisesta johtuviin kustannuksiin. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus on antaa lukijalle kattava kuvaus yksinyrittäjille suunnatun koronatuen taustoista, kohdentumisesta ja tehokkuudesta. Tutkielmassa avataan tuen taustalla olleita vaatimuksia, viranomaisten toimenpiteitä ja yleistä kustannustukea, minkä piiriin yksinyrittäjät myöhemmin otettiin. Tutkielmassa tarkastellaan myös muiden maiden käyttöön ottamia yksinyrittäjien tukia, tukijärjestelmän lainsäädäntöä ja taloustieteellistä näkökulmaa tukien käytöstä. Analyysiosiossa perehdytään kunnille suunnatun kyselyn vastauksiin sekä Tilastokeskuksen yritysaineistoihin yhdistettynä KEHA-keskuksen tietoihin tukea saanneista yrityksistä. Yksinyrittäjien tuki saatiin jakoon nopeasti. Tuen ehtojen tulkintaa tarkennettiin tuen käyttöönoton jälkeen, mikä aiheutti kunnille ylimääräistä työtä ja saattoi asettaa yrittäjät eriarvoiseen asemaan. Tuen kohdentamisessa ja kriteereissä huomioitiin yritysten todellinen tarve. Tuki suuntautui pienemmän liikevaihdon yrityksille ja kriisistä eniten kärsineille toimialoille. Tuen vaikutus yritysten liiketoimintaan voidaan nähdä myönteisenä. Tutkielma on tehty Työ- ja elinkeinoministeriön Innovaatiot ja yritysrahoitus -osaston harjoittelujaksolla. Työ- ja elinkeinoministeriöstä työtä ohjasi johtava asiantuntija Anne Rothovius. Tutkielmaan saatiin myös arvokkaita kommentteja Työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Tiina Ingmanilta, eritysasiantuntija Lasse Laitiselta, neuvotteleva virkamies Jaana Lapilta sekä tarkastusneuvos Juha Pekka Niemeltä. Työ- ja elinkeinoministeriö vastasi aineiston hankintaan liittyvistä kuluista.
Keywords: Yritystuki, yksinyrittäjä, korona, Työ- ja elinkeinoministeriö