Pelinohjauksen suunnittelu ja kehittäminen Steam Deckin kaltaisille kannettaville pelilaitteille - Laakso, Juho (My University, 2023)
Tämän diplomityön tavoitteena on tutkia pelinohjauksen suunnittelun ja kehittämisen haasteita ja mahdollisuuksia Steam Deckin kaltaisille kannettaville pelilaitteille. Steam Deck on Valve Corporationin kehittämä kannettava pelikonsoli, joka toimii Linux-pohjaisella SteamOS-käyttöjärjestelmällä ja mahdollistaa PC-pelien pelaamisen missä tahansa. Pelinohjaus on pelisuunnittelun osa-alue, joka määrittelee, miten pelaaja voi vaikuttaa pelimaailmaan ja mitä peli antaa pelaajalle palautteena. Pelinohjauksen suunnittelu ja kehittäminen kannettaville pelilaitteille on erityisen haastavaa, koska laitteet ovat rajoitettuja niin fyysisesti, teknisesti kuin ergonomisesti. Tässä diplomityössä esitellään pelinohjauksen peruskäsitteitä ja analyysoidaan Steam Deckin ominaisuuksia ja rajoituksia pelinohjauksen näkökulmasta ja miten hyödyntää Steam Deckin erityispiirteitä, kuten kosketusnäyttöä, kosketuslevyjä, gyroskooppia ja haptista palautetta. Lisäksi tutkitaan useiden pelien ohjauksen toimivuutta ja käyttäjäkokemusta Steam Deckillä. Lopuksi arvioidaan diplomityön tuloksia ja esitetään johtopäätökset ja jatkokehitysehdotukset.
Keywords: peli, ohjaus, Steam Deck, pelisuunnittelu, pelinohjaus, game