Vastuullinen kuluttaminen ja sosiaaliset preferenssit : Yritysten yhteiskuntavastuu ja kuluttajien maksuhalukkuus vastuullisesti tuotettuja hyödykkeitä kohtaan - Kuutti, Joonas (My University, 2020)
Yritysten yhteiskuntavastuu (corporate social responsibility, CSR) näkyy yhä enemmän yritysten strategioissa. Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat nykypäivänä tärkeitä niin kuluttajille, kuin yrityksille. Kuluttajat ovat kyselyjen mukaan valmiita maksamaan vastuullisesti tuotetuista tuotteista ja vaativat yrityksiltä läpinäkyvyyttä. Vastuullisesta kuluttamisesta puhuttaessa kaksi aihetta nousee vahvasti esiin. Maksuhalukkuus, joka usein liittyy kuluttajien sosiaalisiin preferensseihin ja normeihin, sekä epäsymmetrinen informaatio kuluttajien ja yritysten välillä. Yritysten yhteiskuntavastuullisuutta on tutkittu melko paljon, mutta vastuullisen kuluttamisen tutkimus on jäänyt vähemmälle. Maksuhalukkuus ja sosiaalisten preferenssien tutkiminen on tärkeää ymmärtääksemme kuluttajien ostopäätöksiä CSR-tuotteiden näkökulmasta. Läpinäkyvyys ja erilaiset sertifikaatit ovat tärkeitä, jotta vastuullisesti tuotetut hyödykkeet voivat erottautua selkeästi muista tuotteista. Perinteiset taloustieteen mallit eivät täysin pysty selittämään vastuullista kuluttamista. Itsekkyysoletus ei päde kaikkien kuluttajien kohdalla ja monet ovat valmiita maksamaan enemmän CSR-hyödykkeistä verrattuna normaalihyödykkeisiin. Myös sosiaalinen paine voi ajaa ihmiset ostamaan CSR-hyödykkeitä. Ihmiset tekevät päätöksiään myös muiden preferenssit huomioon ottaen, jolloin sosiaalisten preferenssien mallit on otettava käyttöön tutkittaessa vastuullista kuluttamista.