Vanhempien kokemat perhe-elämän haasteet ja tuen tarpeet koronapandemia-aikana : Dokumenttianalyysi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnetin nettikirjeistä - Lehtomäki, Sofia (My University, 2024)
Tausta: Vuosina 2020–2022 COVID19-pandemia vaikutti laajasti perheiden hyvinvointiin sekä vanhempien jaksamiseen. Perheiden psyykkinen kuorma kasvoi ja pitkittynyt koronapandemia vaikutti haitallisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuteen. Koronapandemia-aikana vanhemmat kokivat saavansa julkisilta perhepalveluilta huomattavasti harvemmin tukea ja apua vanhemmuuteen ja parisuhteeseen kuin lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa. Erityisesti tietoa vauvaperheiden hyvinvoinnista koronaepidemian aikana on vielä vähän saatavilla. Tarvitsemme lisää tietoa siitä, mitä haasteita vanhemmilla on ollut koronapandemia-aikana ja miten vanhempien poikkeusoloissa herääviin haasteisiin ja huoliin voidaan tulevaisuudessa vastata paremmin. Tarkoitus ja tavoite: Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata vanhempien koronapandemia- aikana kokemia perhe-elämän haasteita ja tuen tarpeita. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää vanhemmuuden tukipalveluja erityisesti poikkeusoloissa ja kohdentaa palveluita enemmän vanhempien tarpeita vastaaviksi. Aineisto ja menetelmät: Tutkimusasetelmana käytettiin laadullista tutkimusasetelmaa, jossa hyödynnettiin henkilökohtaista dokumenttiaineistoa perhe-elämän haasteista ja tuen tarpeista. Tutkimuksen aineisto perustuu 0–6-vuotiaiden lasten vanhempien lähettämiin nettikirjeisiin Mannerheimin lastensuojeluliitolle vuoden 2020 aikana. Vanhempainnetin kirjepalvelussa on mahdollista kirjoittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti vanhemmuuteen liittyvissä asioista päivystäjille. Tutkimuksessa aineisto (nettikirjeet n=108) analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Tulokset: Tulosten mukaan vanhempien esiin nostamat vanhemmuuden haasteet COVID19- pandemian aikana ilmenivät jaksamisen vaikeuksina, parisuhdeongelmina, vanhempien välisenä yhteistyön puutteena, päihteiden käyttönä, perhe- ja lähisuhdeväkivaltana sekä taloudellisina haasteina. Toisaalta lapseen liittyviin haasteisiin lukeutuivat huoli lapsen terveydestä ja kehityksestä, lapsen käytöshaasteet sekä lapsen nukkumiseen liittyvät haasteet. Vanhemmuuden tuen tarpeisiin tunnistettiin vanhempien tarve tiedolliseen tukeen, keskustelutuelle vanhemmuuteen sekä arjen konkreettiselle tuelle. Tulokset laajentavat ja tarkentavat aikaisempia kansainvälisiä tuloksia vanhempien kokemista perhe-elämän haasteista ja tuen tarpeista. Vanhempien nettikirjeiden mukaan poikkeusolot ja tuen puute näyttivät nostavan esiin vanhempien parisuhdeongelmia, päihteiden käyttöä ja erotilanteisiin liittyviä haasteita. Johtopäätökset: Vanhemmat kokivat COVID19-pandemian aikana laajasti erilaisia perhe-elämän haasteita liittyen vanhemmuuteen sekä lapsen hyvinvointiin ja kehitykseen. Vanhempien uupumus ja arjen kuormittuneisuus haastoivat vanhempien jaksamista. Vanhempien kokema yksinäisyys näyttäytyi yleisenä kokemuksena vauva-arjessa sekä vanhempien välinen yhteistyön puute vaikutti merkittävästi koko perheen hyvinvointiin. Koronapandemian aikana vanhemmat kaipasivat keskustelu- sekä emotionaalista tukea. Perheiden hyvinvoinnin edistämisessä on tärkeä tukea myös vanhemmuutta ja parisuhdetta sekä tarjota vertaistukea. Nämä luovat kehittämistarpeita perhepalveluille, jotta ne kykenevät vastaamaan näihin tarpeisiin.
Keywords: perhe-elämän haasteet, vanhemmuuden haasteet, vanhemmuuden tukeminen, vanhemmuuden tuen tarpeet, koronapandemia