Suhteellisuusperiaate kunnan etuosto-oikeudessa kiinteistön kaupassa - Vira, Anna (My University, 2025)
Tutkielman aiheena on tarkastella suhteellisuusperiaatteen merkitystä kunnan etuosto-oikeudessa kiinteistön kaupassa. Kunnan etuosto-oikeudesta säännellään etuostolaissa, ja sillä tarkoitetaan kunnan käytössä olevaa maanhankinnan keinoa, jossa kunta tietyin etuostolain määrittämin edellytyksin asettuu ostajan tilalle kiinteistön kaupassa. Kunnan etuosto-oikeutta ei tule sekoittaa valtion etuosto-oikeuteen, josta säädetään valtion etuosto-oikeudesta eräillä alueilla annetussa laissa. Tässä tutkielmassa suhteellisuusperiaatetta tarkastellaan vain kunnan etuosto-oikeuden kautta. Aiheen tarkastelu on merkityksellistä, sillä kunnan etuosto-oikeus on huomattavaa julkisen vallan käyttöä sisältävä toimenpide, jonka voidaan katsoa puuttuvan yksilön omaisuudensuojaan ja sopimusvapauteen. Suhteellisuusperiaate toimii täten keskeisenä oikeusturvamekanismina, joka rajoittaa kunnan toimivaltaa sekä suojaa yksilön oikeuksia. Tarkoituksena on tutkia, mitkä etuosto oikeuden ja suhteellisuusperiaatteen oikeudelliset perusteet ovat, sekä selvittää, miten suhteellisuusperiaate hallinto-oikeudellisena periaatteena näyttäytyy etuosto-oikeuden soveltamisessa. Lisäksi tarkoituksena on vertailla, miten suhteellisuusperiaatetta on tulkittu erilaisissa etuosto oikeuden soveltamistilanteissa. Tutkielmassa tutkimusmetodina on oikeusdogmatiikka, sillä kyse on voimassa olevan oikeuden tarkastelusta eri lähteitä hyödyntäen. Keskeisimmät havainnot liittyvät voimassa olevan etuostolain tulkintaan yksittäistapauksissa.
Keywords: suhteellisuusperiaate, etuosto-oikeus, etuostolaki, hallintolaki, maanhankinta