Pk-yrittäjän ja kirjanpitäjän yhteistyön nykytila : Palveluiden kehittäminen kohti neuvontapalvelua - Toivola, Tarja (My University, 2021)
Tutkimuksen tavoite oli selvittää pk-yritysten keskeisimmät resurssipuutteet, neuvonantajaverkostot ja niiltä vastaanotettu tuki. Toisena tavoitteena oli tarkastella pk-yrittäjien ja heidän kirjanpitäjiensä välistä suhdetta ja kartoittaa kirjanpitäjien palvelujen laajentamista mahdollistavia tekijöitä. Pk-yrittäjät eivät ehkä itse ole aktiivisia hakemaan ulkopuolisia neuvoja tai kehittämään yrityksiään, joten tässä tutkimuksessa kartoitetaan kirjanpitäjien mahdollisuutta tukea pk-yrittäjiä heidän yritystensä kehittämisessä. Tutkimus tehtiin laadullisena haastattelututkimuksena. Haastattelut tehtiin tammi-helmikuu 2020. Tutkimuskohteina olivat pk-yrittäjät, kirjanpitäjät, toimialojen asiantuntijat, yritysneuvoja ja kouluttaja. Nauhoitettu aineisto analysoitiin sisältöä kuvaavien koodien avulla, jonka jälkeen ne ryhmiteltiin luokkiin kokonaisuuksiksi. Lopuksi luokat tulkittiin tuloksiksi ja johtopäätöksiksi. Tulokset havainnollistivat, että neuvonantajien verkostot laajentavat pk-yrittäjien verkostoja, mutta tätä tuen mahdollisuutta pk-yrittäjät hyödynsivät tehottomasti. Kirjanpitäjien palveluiden laajentaminen vaatii selkeämmän tavoitetilan sekä viranomaismääräysten keventämistä. Tulosten tavoitellaan vaikuttavat positiivisesti osapuolten asenneilmapiiriin sekä pk-yritysmyönteisemmän toimintaympäristön kehittämiseen.
Keywords: pk-yritys, kirjanpitäjä, verkosto, neuvontapalvelu, suhde