Verotus vastuullisen sijoittamisen teemana pohjoismaalaisten eläkesijoittajien keskuudessa - Rantanen, Noora (My University, 2022)
Vastuullisuus kaikin puolin on nykymaailmassa varsin esiin tuotu puheenaihe ja myös yrityksiltä odotetaan vastuullista toimintaa niin sosiaalisesta, ympäristöllisestä kuin taloudellisestakin näkökulmasta tarkastellen. Puhutaan yrityksen yhteiskuntavastuusta. Muiden mukana myös sijoitusmaailma on herännyt sijoituskohteidensa vastuuasioiden huomioimiseen, joka on tuonut vastuukeskusteluun mukaan käsitteen vastuullinen sijoittaminen. Perinteisesti vastuuasioissa ovat painottuneet vakiintuneesti etenkin ympäristö- ja sosiaalisen vastuun näkökulmat, mutta myös taloudellinen vastuu kuuluu olennaisena osana yhteiskuntavastuun kolmijakoon. Eräs taloudellisen vastuun osa-alueeseen kuuluvista teemoista liittyy veroihin, ja teeman viemistä osaksi yrityksen yhteiskuntavastuuta on voitu perustella monikansallisten yritysten toimintaan yhdistetyn aggressiivinen verosuunnittelun käsitteen nostaessa päätään keskustelunaiheena samanaikaisesti yhteiskuntavastuun merkityksen kasvaessa. Tässä tutkielmassa pureuduttiin pohjoismaalaisten eläkesijoittajien vastuullisen sijoittamisen teemoihin tutkimalla, mitä vastuuaiheita eläkesijoittajien vastuullisessa sijoittamisessa tuotiin esiin. Kärkenä tutkielmassa toimi veroteema, jonka painoarvo suhteessa muihin vastuuteemoihin haluttiin selvittää. Tutkimusaineistona toimi kirjallisuus sekä virallis- ja puolivirallislähteet ja eläkesijoittajien verkkosivut. Tutkielmassa käytettyjä metodeja olivat kirjallisuuskatsaus sekä sisällönanalyysi. Kirjallisuuskatsauksella haluttiin luoda yleiskatsaus aiheeseen ja sisällönanalyysissä tarkoituksena oli keskittyä tarkastelemaan, mitä aiheita ja teemoja tutkittava aineisto toi esiin. Tutkielman tuloksena muodostui kirjallisuuskatsauksena yleiskuva aihepiiriin: yhteiskuntavastuuseen, vastuulliseen sijoittamiseen sekä verotuksen ja yhteiskuntavastuun väliseen suhteeseen. Eläkesijoittajia tutkittaessa esiin nousseita teemoja olivat erityisesti ilmasto- ja ympäristöasiat, ihmisoikeudet, yrityksen hallinto sekä liiketoimintaetiikka, ja näihin liittyvät alakategoriat. Veroteeman painoarvo suhteessa muihin vastuuteemoihin oli tutkittavien eläkesijoittajien kesken hyvin jakautunutta, mutta samalla voitiin havaita myös mahdollisuuksia ja pyrkimyksiä kasvattaa veroteeman merkitystä.
Keywords: vastuullinen sijoittaminen, yhteiskuntavastuu, yritysvastuu, aggressiivinen verosuunnittelu