Matalan kynnyksen esiintymistilojen puutoksen vaikutus turkulaiseen musiikkialakulttuuriin ja kulttuurihyvinvointiin 2020-luvulla - Karjalainen, Kalle (My University, 2022)
Tämän Pro gradu -tutkielman tutkimuskysymys on kuinka matalan kynnyksen esiintymistilojen vähyys vaikuttaa turkulaiseen musiikkiundergroundiin sekä kulttuurihyvinvointiin 2020-luvulla? Sen lisäksi tarkastelen sivukysymyksenä matalan kynnyksen esiintymistilojen potentiaalia kaupungin kulttuurisen elinvoimaisuuden kohentajina sekä asukkaiden hyvinvoinnin kehittäjinä. Aiheita lähestytään yhdistelemällä puolistrukturoitujen haastattelujen vastauksia, lähdekirjallisuutta, aiempaa tutkimusta ja niistä johdettua analyysiä. Haastateltavina toimii turkulaisia tapahtumajärjestäjiä, muusikoita ja yleisön edustajia, joilla on useamman vuoden kokemus tutkielman kohteena olevasta turkulaisesta alakulttuurin kentästä. Aineiston tiheän kontekstoinnin avulla pyritään muodostamaan laaja kokonaiskuva tutkielman kohteesta. Tutkielman tarkoitus on osoittaa, kuinka monella eri tavalla omaehtoisten esiintymistilojen puutteeseen liittyvät ongelmat ja resurssipulat vaikuttavat turkulaisen musiikkiundergroundin toimintaan ja tätä kautta myös kulttuurihyvinvointiin. Tekstissä kuvataan tämän lisäksi myös matalan kynnyksen musiikkitoiminnan potentiaalia hyvinvointina edistävänä työkaluna. Musiikkitieteen lisäksi tutkielmassa hyödynnetään musiikkisosiologisia näkökulmia useamman eri kirjallisuuslähteen avulla. Itse tutkimusmenetelmä on laadullinen etnografinen tutkimus ja tutkimuskysymykseen vastataan useammasta eri näkökulmasta käsin. Analyysin avulla johdetut vastaukset kertovat, että resurssipulat haittaavat turkulaista musiikkiundergroundia mittavasti. Tämä vaikuttaa Turun kulttuuriseen elinvoimaisuuteen ja vertailukelpoisuuteen muiden isojen suomalaisten kaupunkien rinnalla. Tämä Pro gradu -tutkielma on osa Turun kaupunkitutkimusohjelmaa, jonka tarkoituksena on kerätä akateemisesta tutkimuksesta johdettua dataa yhteistyön avulla.
Keywords: alakulttuuri, etnografia, kulttuurihyvinvointi, underground, livemusiikki, musiikkisosiologia, musiikkitiede