Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön yhteys sosiodemografisiin ja vanhempiin liittyviin riskitekijöihin – rekisteripohjainen epidemiologinen tutkimus - Joelsson, Petteri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2020)
Tutkimuksen päämäärä oli tarkastella aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (ADHD) yhteyttä syntymäkuukauteen, äidin raskausajan tupakointiin ja vanhempien ikään sekä psykiatrisiin häiriöihin. Tutkimuksen perustana oli vuosina 1991–2005 syntyneiden suomalaislasten kohortti. Riskejä tutkittiin kohortti- ja pesäytetyssä tapaus-verrokkiasetelmassa. Tapauksina oli 10 409 erikoissairaanhoidossa diagnoosin saanutta lasta, joille kaltaistettiin yksilöllisesti neljä verrokkia sukupuolen, syntymäajan ja syntymäpaikkakunnan mukaan (n = 40 141). Tiedot tutkittavista, heidän vanhemmistaan ja spesifeistä riskitekijöistä poimittiin hoitoilmoitusrekisteristä, syntymärekisteristä ja Väestörekisterikeskuksesta. Tapauksista 77 prosentilla oli myös toisen psykiatrisen tai neurokehityksellisen häiriön diagnoosi. Tapaukset olivat syntyneet yleisväestöä useammin loppuvuodesta. Tapausten äidit olivat verrokkien äitejä alemmassa sosioekonomisessa asemassa, ja heidän vanhempansa olivat verrokkien vanhempia useammin alle 20-vuotiaita. Tapausten äidit tupakoivat raskausaikana verrokkeja useammin. Rinnakkaista käytöshäiriötä potevien äidit tupakoivat merkitsevästi muita tapauksia useammin. Tapausten vanhemmilla, erityisesti äideillä, oli diagnosoitu yleisesti psykiatrisia häiriöitä verrokkeja useammin. Lapsen riskiin saada ADHD:n diagnoosi vaikuttavat monet tekijät, jotka kasautuvat perheisiin. Perimän vaikutusta ei riskitekijöiden ja häiriön välillä voida näiden tutkimusten asetelmissa täysin irrottaa, mutta ADHD:llä on todennäköisesti lukuisia ympäristön riskitekijöitä. Ympäristötekijöihin puuttumalla häiriön ilmaantuvuuden vähentämiseen tarjoutuu näin ollen erilaisia keinoja.

The association between attention-deficient hyperactivity disorder and sociodemographic and parental risk factors – Registerbased epidemiological study The aim of the study was to examine the associations between diagnosis of attentiondeficient hyperactivity disorder (ADHD) and birth month, maternal smoking during pregnancy, parental age, parental psychiatric morbidity. The effects were studied in a cohort and a nested case-control model. The cohort of the study consisted of all the Finnish children born between 1991-2005. The cases were the 10 409 children diagnosed with ADHD. For each case four controls were identified and matched by sex, date of birth and place of birth (n = 40 141). Data was obtained from Finnish Hospital Dicharge Register, Birth Register and Population Register Centre. A total of 77% of the cases were diagnosed with at least one comorbid psychiatric and neurodevelopmental disorder. . The children born in the end of the year were more likely diagnosed with ADHD. The mothers of the cases were at a lower socioeconomic status than the mothers of the cases. The parents of the cases were more often younger than 20-year-old at birth than the parents of the controls. Paternal age between 35 and 49 years showed also association with ADHD-status. Maternal smoking during pregnancy was associated with child ADHD. The association was especially strong when the child was diagnosed with comorbid conduct disorder. All the examined parental psychiatric disorders showed association with child ADHD. Overall, maternal diagnoses showed stronger association than the paternal ones. Several factors contribute to the risk for ADHD. These riskfactors cluster to families. Study methods do not enable to distinguish role of the genetics from the association between risk factors and outcome. Nonetheless, several environmental risk factors associatate with ADHD. By preventing exposure to these risk factors it might be possible to reduce incidence of the disorder.