Vuorovaikutussuhteet hajautetussa organisaatiossa x : Case: Vuorovaikutussuhteiden koettu vaikutus henkilöstön työhyvinvointiin ja luottamukseen - Lappalainen, Nanne (My University, 2020)
Hajautettu organisaatiorakenne tuo mukanaan monia hyötyjä organisaation liiketoiminnalle, mutta myös sen tuomat haasteet on tiedostettava organisaatioissa. Erityisesti haasteet vuorovaikutussuhteiden ja luottamuksen rakentumisen saralla ovat tärkeitä tiedostaa niin organisaation johdon kuin lähiesimiesten toimesta, sillä ilman laadukkaita vuorovaikutussuhteita ja hyvää luottamusta organisaation menestystä ei voida maksimoida. Lisäksi hajautettu organisaatiorakenne tuo mukanaan myös erilaisia työn kuormitustekijöitä. Kun hajautetun organisaation tuomat haasteet on tiedostettu organisaation johdon toimesta, voidaan hajautetun organisaatiorakenteen tuomia haasteita purkaa, ja organisaatiokulttuuria voidaan kehittää työntekijöiden työhyvinvointia sekä organisaation menestystä tukevaksi. Tämän tutkimuksen ensimmäinen pääkysymys on: ”Millaisia ovat hajautetun organisaation x vuorovaikutussuhteet organisaation eri tasoilla ja eri toimipisteissä?”. Toisen pääkysymyksen avulla halutaan selvittää mitkä tekijät selittävät vuorovaikutussuhteiden ja luottamuksen eroja eri toimipisteiden välillä. Tutkimuksen ensimmäinen alakysymys syventyy siihen, minkälaisia vaikutuksia vuorovaikutussuhteilla koetaan olevan työhyvinvointiin liittyen organisaatiossa x. Toisessa alakysymyksessä halutaan taas selvittää, miten vuorovaikutussuhteiden koetaan vaikuttavan luottamukseen organisaatiossa x. Tutkimuksen aihetta lähestyttiin puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla, minkä lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin organisaatiossa x hiljattain tehtyä Great Place to Work:in teettämää Trust Index–kyselyä. Puolistrukturoituja teemahaastatteluja tehtiin yhteensä 14 kappaletta organisaatio x:n kolmessa toimipisteessä. Tutkimuksen tuloksien mukaan hajautetun organisaation x toimipaikoissa oli havaittavissa eroja vuorovaikutussuhteiden ja luottamuksen saralla, minkä lisäksi yksilölliset näkemyserot hajautetun organisaation erityispiirteistä vaihtelivat. Suurimmat eroavaisuudet toimipaikkojen välillä liittyivät johdon läsnäoloon, yhteishenkeen ja tiedon kulkuun. Tutkimuksen tulokset olivat yhteneväisiä aiemman kirjallisuuden kanssa, ja osoittivat, että hajautettu organisaatiorakenne todella haastaa aiemmat johtajuuskäytännöt.
Keywords: Hajautettu organisaatio, vuorovaikutussuhteet, luottamus