Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka - Katainen Riina; Tuominen-Gustafsson Helena (Suomen lääkäriliitto, 2022)
Vaihdevuosioireiden diagnosointi on yleensä helppoa, mutta vastaavia oireita esiintyy myös erilaisten sairauksien oireina.
Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.
Jos oirekuvaan sisältyy vasomotorisia oireita, voidaan tyypillisessä vaihdevuosi-iässä esiintyviä vaihdevuosioireiksi sopivia oireita pitää ensisijaisesti vaihdevuosiin liittyvinä, eikä erotusdiagnostisia lisätutkimuksia tarvita.
Mikäli potilaan ikä tai oirekuva ovat epätyypilliset, korostuu huolellisen anamneesin ja potilaan tutkimisen merkitys.