Arkistot arvojemme peilinä : Turun eläinsuojeluyhdistyksen arkiston heijastama oikeus- ja eläinkäsitys - Anttila, Helena (My University, 2020)
Tässä pro-gradussani tutkin Turun eläinsuojeluyhdistyksen historiaa yhdistysarkistona, sekä arkiston kuvastamia arvoja, eläinsuojeluaatteen istuttamista kansalaisiin, eläinkäsityksiä ja eläinsuojelutyön -ja arkiston vaikutusta sosiaaliseen oikeuteen. Turun eläinsuojeluyhdistys on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva yhdistys. Se aloitti toimintansa vuonna 1871 ja arkistoaineisto päättyy vuoteen 1961. Olen tar-kastellut koko aineiston, mutta tarkastelen gradussa niitä asiakirjoja, jotka kertoivat jotain merkityksellistä yhdistyksestä ja jotka vastasivat tutkimuskysymyksiini. Täs-sä käytin yksinkertaista satunnaisotantaa. Turun eläinsuojeluyhdistyksestä on ole-massa jo kolme historiikkia, ensimmäinen on yhdistyksen 50-vuotishistoriikki tuntemattomalta kirjoittajalta vuodelta 1921, toinen 100-vuotishistoriikki Matti Rasi-lalta vuodelta 1917. Eläinten asialla vuodelta 2003 Markku Lappalaiselta on uusin historiikki, mikä painottaa pitkälti Anja Eerikäisen työtä, mutta on perehtynyt kat-tavasti myös yhdistyksen varhaisempiin vaiheisiin. Työni on tapaustutkimus ja se tarkastelee Turun eläinsuojeluyhdistyksen arkistoa yhdistysarkistona, joka tuo pienen ihmisryhmän työn ja yhteiskunnan marginaalissa elävien eläinten äänen kuuluviin. Arkistotieteessä minua on kiinnostanut esimerkiksi tohtori Andrew Flinnin ajatukset ja hänen artikkelinsa Community Archives: Some opportunities and Challenges sekä Flinnin, Wendy M. Duffin, Karen Emily Suurtammin ja David A. Wallacen Social Justice Inpact of Archives, A Premilinary Investigation. Eläintutkimuksesta ja sosiaalisesta oikeudesta olen käyttänyt Martha C. Nussbaumin Frontiers of Justice sekä Elisa Aaltolan toimittamaa Johdatus Eläinfilosofiaan. Tutkielmani näyttää, miten monipuolinen Turun eläinsuojeluyhdistyksen arkisto on ja kuinka polttavan ajankohtainen se on yhä tänäkin päivänä. Se linkittyy osaksi tieteellistä keskustelua, missä ihmisen on tarkasteltava arvojaan ja valtakäsityksi-ään uudelleen ja nähtävä itsenä yhtenä eläimistä, ei kaiken hallitsijana. Avainsanat: Turun eläinsuojeluyhdistys, yhdistysarkisto, arkistotiede, sosiaalinen oikeus, eläinhistoria.

In my master's thesis, I study the history of the Turku Animal Welfare Association as an association archive, as well as the values reflected in the archive, the introduction of animal welfare to citizens, animal perceptions and the impact of animal welfare work and archives on social justice. The Turku Animal Welfare Association is the oldest animal welfare association still operating in Finland. It started it’s work in 1871 and the archive material will end by 1961. I have examined the entire material, but in thid thesis I discuss those documents that told something meaningful about the association and which were relevant to my research questions. Here I used a simple ran-dom sampling. There are already three histories of the Turku Animal Welfare Association, the first being the association's 50-year history from an unknown author in 1921, the second a 100-year history from Matti Rasila in 1917. Markku Lappalainen has written the latest history which emphazises the work of Anja Eerikäinen, but tells also extensively about the earlier stages of the association. My work is a case study and it studies the archives of the Turku Animal Welfare Association as an association archive. It also brings to light the work of a small group of people and gives voice to the animals living in the margins of society. In the readings of archival science, I have been inter-ested in, for example, Dr. Andrew Flinn’s thoughts and his article Community Archives: Some Opportunities and Challenges, and Flinn, Wendy M. Duff, Karen Emily Greater, and David A. Wallace’s Social Justice Inpact of Archives, A Premilinary Investigation. In animal studies, and social justice, I used the Martha C. Nussbaum's Frontiers of Justice and Johdatus Eläinfilosofiaan (Introduction to Animal Philosophy edited by Elisa Aaltola. My dissertation shows how diverse the archive of the Turku Animal Welfare Association is and how burningly topical it is today. It is linked to the cientific debate reconsidering to the humani-ty’s values, perceptions of power and positioning man as one of animals, not the ruler of everyt-hing. Keywords: Turku Animal Welfare Association, association archive, archival science, social justice, animal history
Keywords: Avainsanat: Turun eläinsuojeluyhdistys, yhdistysarkisto, arkistotiede, sosiaalinen oikeus, eläinhistoria Keywords: Turku Animal Welfare Association, association archive, archival science, social justi-ce, animal history