Spatiaaliset omiikat multippeliskleroosin tutkimuksessa - Ruuttunen, Senni (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa käsitellään multippeliskleroosia eli MS-tautia, sen oireita ja sen diagnosointia sekä siihen liittyviä haasteita. Tutkielmassa käsitellään myös spatiaalisia omiikkoja ja erityisesti spatiaalista transkriptomiikkaa ja niiden tuomia mahdollisia ratkaisuja MS-taudin ymmärtämiseen liittyviin ongelmiin. MS-tauti on keskushermoston tulehduksellinen, hermosoluja rappeuttava autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa erityisesti näön ja muiden aistien sekä motorisiin taitoihin. MS-taudin oireet aiheutuvat aivojen hermosolujen demyelinaatiosta eli myeliinituppien tuhoutumisesta. Tarkkoja mekanismeja, jotka johtavat demyelinaatioon, ei kuitenkaan vielä tunneta tarkasti, vaikka tiedetään, että tautiprosessit ovat hyvin paikallisia. Tästä syystä MS-taudin tutkiminen spatiaalisten omiikkojen keinoin voisi antaa tietoa siitä, mitkä tekijät lopulta johtavat neurodegeneraatioon.
Keywords: multippeliskleroosi, MS-tauti, spatiaaliset omiikat, spatiaalinen transkriptomiikka, magneettikuvantaminen