Luokanopettajien ja erityisluokanopettajien käsityksiä etnisestä monimuotoisuudesta alakoulussa. - Grönholm, Katja; Tallqvist, Sini (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Koulujen monikulttuuristuminen on muuttanut suomalaisen koulun arkea ja opettajan työtä. Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää luokanopettajien ja erityisluokanopettajien käsityksiä etnisestä monimuotoisuudesta alakoulussa. Selvitimme opettajien kokemuksien kautta syntyneitä mielikuvia rikkauksista ja haasteista heidän toimiessaan etnisiin vähemmistöihin kuuluvien oppilaiden kanssa. Olimme kiinnostuneita myös siitä, mitkä asiat ovat luoneet opettajille valmiutta kohdata erilaisia vähemmistöjä työssään. Tarkastelimme lisäksi kontaktihypoteesin mahdollista vaikutusta opettajien suhtautumiseen etnisiä vähemmistöjä kohtaan. Tutkimusaineiston keräsimme teemahaastattelujen avulla, jotka suoritimme neljälle luokanopettajalle ja neljälle erityisluokanopettajalle. Opettajien käsityksistä pyrimme muodostamaan kuvailevaa tulkintaa heidän elämis- ja kokemusmaailman kautta syntyneistä asenteista ja suhtautumisista etnisten vähemmistöjen kanssa toimimisesta. Laadullisen tutkimuksen tapaan tarkoituksenamme oli muutamien tapausten syvällisempi kuvailu ja tulkinta yleistämisen sijaan. Opettajien käsitykset ilmenivät pääosin myönteisinä, mutta suurimpana ongelmana esille nousivat kuitenkin kielellisiin vaikeuksiin liittyvät ongelmat. Kulttuurinen moninaisuus koettiin monella tapaa rikkautena ja mahdollisuutena. Monikulttuurisuuden kohtaamiseen opettajat kaipasivat lisää koulutuksellista valmennusta, mutta toisaalta esille nousi myös kokemuksen kautta kehittyneen valmiuden tärkeys.