Koulutuksen yhteys sosiaaliseen liikkuvuuteen vahvistuu - Erola Jani; Kilpi-Jakonen Elina; Ruggera Lucia (Palkansaajien tutkimuslaitos, 2022)
Suomalaisen yhteiskunnan luokkarakenne on valkokaulustunut viime vuosikymmeninä. Muutos näkyy myös sosiaalisen liikkuvuuden sisällöllisenä muutoksena. Huomattavasti suurempi osa kohorteista syntyy hyväosaisiin perheisiin ja säilyttää tämän aseman itse. Myös aseman heikkeneminen sukupolvien välillä on entistä tavallisempaa. Samalla väestön koulutustaso on noussut. Muutosten myötä koulutuksen yhteys sosiaaliseen liikkuvuuteen on vahvistunut ja sen odotetaan vahvistuvan myös lähitulevaisuudessa. Hyväosainen perhetausta edesauttaa erityisesti vähän koulutettuja lapsia säilyttämään yhteiskunnallisen asemansa.