A2- ja hydrolysoidun laktoosittoman A1A2-maidon vaikutukset tulehdukseen ja suolisto-oireisiin - Hokkanen, Liisa (My University, 2024)
Maito on olennainen osa monien ihmisten ruokavaliota, mutta se voi aiheuttaa vatsavaivoja joillekin yksilöille. Laktoosin lisäksi maidon A1- ja A2-kaseiinien erilaisesta suolistokäyttäytymisessä on viitteitä. A1-fenotyypin maidosta peräisin olevan beetakaseiinin hajoaminen voi tuottaa beetakasomorfiini-7 (BCM-7) -nimistä yhdistettä, joka saattaa aiheuttaa suoliston tulehdusta ja motiliteetin muutoksia. A2-maidosta BCM-7-molekyyliä ei muodostu yhtä paljon. Maidon proteiinihydrolysointi, jossa maitoproteiineja hajotetaan entsyymien avulla, muuttaa proteiinien pilkkoutumista ruoansulatuskanavassa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää proteiinihydrolysoidun laktoosittoman sekä A1- että A2-muotoja sisältävän maidon, A1A2-maidon, sekä vain A2-muotoa sisältävän maidon (A2-maidon laktaasilisällä tai ilman) vaikutuksia koettuihin suolisto-oireisiin sekä tulehdusmerkkiaineisiin. Tutkimus oli satunnaistettu, kaksoissokotettu vaihtovuorotutkimus, jossa osallistujat nauttivat maitoja (A2-maito, A2-maito laktaasientsyymillä ja hydrolysoitu laktoositon A1A2-maito) kolmen päivän ajan. Tuloksia tarkasteltiin sekä koko 36 hengen ryhmänä, että jaettuna laktoosia sietäviin ja laktoosi-intolerantikoihin. Tuloksia arvioitiin vatsaoirepäiväkirjojen perusteella sekä veri- ja ulostenäytteistä. Laktoosi-intolerantikoiden ryhmässä vatsaoireissa havaittiin eroa A2-maitojen ja maidottoman ruokavalion välillä, kun taas hydrolysoidun laktoosittoman A1A2-maidon kohdalla eroa ei havaittu. Laktoosia sietävien ryhmässä vatsaoireissa ei havaittu eroa. Laktoosi-intolerantikoiden ryhmässä sekä molempia ryhmiä yhdessä tarkasteltaessa havaittiin eroja joissakin tulehdusmerkkiaineissa (esim. TNF, IL-8 ja IL-33) eri maitojen välillä. Laktoosia sietävien ryhmässä eroja tulehdusmerkkiaineissa ei havaittu. Laktoosi-intolerantikoilla laktoosin havaittiin lisäävän vatsaoireita ja tulehdusmerkkiaineita. Sen sijaan laktoosia sietävien oireisiin voi vaikuttaa jokin muu tekijä maidon lisäksi. Tämä tutkimus osoitti, että hydrolysoitu laktoositon A1A2-maito on vähintään yhtä hyvin siedetty kuin A2-maito laktoosia sietävillä ja paremmin siedetty laktoosi-intolerantikoilla.
Keywords: A2-maito, laktoosi-intoleranssi, matala-asteinen tulehdus, vaihtovuorotutkimus, vatsavaivat