Karieksen poistotekniikat ja kaviteetin preparointi yhdistelmämuovilla paikkausta varten - Regina, Juho; Verhola, Samu (My University, 2023)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on perehtyä molaarin preparointiin MOD-yhdistelmämuovipaikkaa varten. MOD-kaviteetti on purupinnalle ja molemmille hammasvälipinnoille ulottuva kaviteetti. Lisäksi tutkielmassa perehdytään erilaisiin karieksen poistotekniikoihin. Huolellisesti ja hyvällä tekniikalla preparoitu kaviteetti mahdollistaa laadukkaan paikan valmistamisen ja antaa sille hyvän ennusteen. Tämä kirjallisuuskatsaus keskittyy erityisesti preparoinnissa karieksen poistoon, kaviteetin muotoiluun ja viimeistelyyn. Tutkimukset käsittelevät pääasiassa luokan II kaviteetin preparointeja molaareissa sekä premolaareissa. Luokan II kaviteetti on alkuperäisestä Blackin II luokan kaviteetista yhdistelmämuovipaikkaa varten sovellettu kaviteetti, joka jatkuu purupinnalta yhdelle hammasvälipinnalle. Vaihtoehtoisten karieksen poistotekniikoiden osalta perehdytään niiden tehokkuuteen sekä niiden potentiaaliin poistaa kariesta minimaalisen invasiivisesti. Opinnäytetyö on kirjallisuuskatsaus, jossa on käytetty aineistona englanninkielisiä tutkimusartikkeleita Pubmed ja Cohcrane -tietokannoista, sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta kuten kariologian oppikirjoja ja Käypä hoito -suosituksia. Tiedonhakua varten käytettiin seuraavia hakusanoja: “cavity design”, “preparation”, “composite”, “molar”, “caries”. Kirjallisuuskatsaukseen valittiin englannin- ja suomenkielisiä tutkimuksia ja kirjallisuutta vuosilta 1998-2022. Markkinoilla on olemassa useita erilaisia karieksen poistotekniikoita, mutta perinteistä poraamista ja ekskavointia tehokkaampaa tapaa ei ole vielä kehitetty. Vaihtoehtoiset karieksen poistotekniikat ovat mahdollisesti vähemmän invasiivisia kuin perinteiset menetelmät. Kaviteetin muotoilussa tärkeintä vaikuttaisi olevan hammaskudoksen säästäminen, kiilleseinämien suoruus, epätasaisuuksien siistiminen ja oikeanlaisten välineiden käyttäminen. Kirjallisuuskatsauksen lisäksi olemme tehneet viisi opetusvideota osana syventäviä opintojamme. Videoiden aiheina ovat kaviteetin preparointi, sektorimatriisin asettaminen, sidostaminen, paikkaus ja paikan viimeistely.
Keywords: kaviteetin suunnittelu, preparointi, yhdistelmämuovi, molaari, karies