Luun resorptiosyklin sirkadiaaninen säätely - Ingalsuo, Sara (My University, 2022)
Kirjallisuuskatsauksessa aiheena on luun resorptiosyklin sirkadiaaninen säätely. Luun uusiutumista sääteleviä tekijöitä on paljon ja se, miten vuorokausirytmi tähän mutkikkaaseen prosessiin vaikuttaa on erityisen kiinnostuksen kohteena tässä kirjallisuuskatsauksessa. Huomiota kiinnitetään niin kutsuttuihin laitakelloihin, jotka ilmentävät sirkadiaanista rytmiä elimistön perifeerisissä kudoksissa. Ne säätelevät kudosten vuorokausirytmiä sekä yksin että yhdessä suprakiasmaattisen tumakkeen, koko elimistön vuorokausirytmistä vastaavan keskuskellon kanssa. Vuorokausirytmi liittyy vahvasti myös ongelmiin unen kanssa sekä vuorotyöhön ja edelleen luun terveyteen. Vuorokausirytmin säätely sekä laita- että keskuskellojen osalta vaikuttavat luun uusiutumiseen sekä suoraan että esimerkiksi hormonien välityksellä. Luun uusiutumisen säätely voidaan jakaa sekä systeemiseen että paikalliseen säätelyyn, jotka ovat hyvin herkkiä prosesseja. Tarkoituksen on koota olemassa olevaa tutkimustietoa aiheesta. Aineisto on kerätty Pubmed-tietokannasta ja hakusanoina on käytetty mm. bone resorption, circadian clock, circadian rythm ja bone remodeling. Artikkelit on julkaistu vuosien 2003 ja 2020 välillä. Lisäksi lähteinä on käytetty esimerkiksi Käypä hoitosuositusta sekä Duodecimin ja Työterveyslaitoksen kirjoja. Lisää tietoja laitakellojen toiminnasta ja etenkin niiden vaikutuksesta luukudoksen toimintaan tarvitaan edelleen.
Keywords: luu, resorptiosykli, uusiutuminen, sirkadiaaninen, vuorokausirytmi