Resiinihappojen vaikutus suun streptokokkeihin - Mäntynen, Matias (My University, 2022)
Tämän työn aiheena oli tutkia havupuupohjaisten resiinihappojen vaikutusta suun streptokokkeihin, etenkin Streptococcus mutansin viabiliteettiin ja kykyyn muodostaa biofilmiä in vitro. Streptococcus mutans on yksi yleisimmin hammaskariekseen liitetyistä patogeeneista. Tutkimuksessa käytettiin havupuupohjaista resiinihappoa ja resiinihapon natriumsuolaa. Tutkimus tehtiin yhdellä Streptococcus mutans -tyyppikannalla, yhdellä Streptococcus mutans -kliinisellä kannalla, yhdellä Streptococcus Sanguinis -tyyppikannalla ja käyttämällä ihmisen syljen sekamikrobistoa. Resiinihappojen vaikutusta bakteerien kasvuun tutkittiin sekä lyhyen altistuksen jälkeen että aineen läsnäollessa kasvun aikana. Biofilmin muodostuskykyä tutkittiin lyhytaikaisen altistuksen jälkeen tutkittaville aineille. Tutkimuksessa todettiin resiinihapon ja resiinihapon natriumsuolan hidastavan merkittävästi kaikkien tutkittujen streptokokkien kasvua, natriumsuolan ollessa hieman resiinihappoa tehokkaampi. Myös biofilmin muodostus oli merkittävästi vähentynyt 8 tunnin kasvatuksen jälkeen. Tämän in vitro tutkimuksen perusteella havupuiden resiinihapojen antimikrobivaikutus suun streptokokkeihin on merkittävä. Mikäli vaikutukset voidaan todentaa myös suun olosuhteissa, niillä voisi olla sovelluksia esimerkiksi suunhoitotuotteiden, kuten hammastahnojen ja suuvesien, antimikrobisina ainesosina.
Keywords: Streptococcus mutans, resiinihapot