Intranasaalisen deksmedetomidiinin farmakokinetiikka yleisanestesian aikana - Rinne, Ella (My University, 2025)
Tämä syventävä työ koostuu kahdesta osasta: kirjallisuuskatsauksesta, joka käsittelee deksmedetomidiinia ja sen intranasaalista käyttöä, sekä tutkimusryhmämme tekemän tutkimuksen esittelystä. Intranasaalisen deksmedetomidiinin käyttö on yleistymässä, mutta sen farmakokinetiikasta on vielä vain vähän tietoa. Tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin makuuasennossa intranasaalisesti annostellun deksmedetomidiinin farmakokinetiikkaa elektiiviseen polven tai lonkan tekonivelleikkaukseen tulevilla potilailla. Tutkimukseen osallistui 28 aikuista, jotka kaikki saivat 100μg deksmedetomidiinia (Dexdor® 100 μg/ml, Orion Pharma, Espoo, Suomi) intranasaalisesti annosteltuna. Potilaat olivat 35-80-vuotiaita, painoivat 50–100 kg ja olivat ASA-luokkaa (American Society of Anesthesiologists) 1, 2 tai 3. Deksmedetomidiinin annosteluun käytettiin 1 ml:an ruiskua ja atomisaattoria (Teleflex MAD Nasal) ja annostelu suoritettiin 5 minuutin kuluessa yleisanestesiainduktiosta. Anestesiamuotona oli laskimonsisäinen anestesia propofolilla ja remifentaniililla. Laskimoverinäytteitä otettiin yhteensä kuudessa aikapisteessä. Deksmedetomidiinin plasmapitoisuudet mitattiin Turun yliopiston biolääketieteen laitoksella käyttäen validoitua nestekromatografis-massaspektrometristä menetelmää. Intranasaalisesti annostellun deksmedetomidiinin biologinen hyötyosuus oli 80 %. Plasman deksmedetomidiinin huippupitoisuus saavutettiin keskimäärin 98 minuutin kuluttua lääkkeen annostelusta ja huippupitoisuuden mediaani oli 0,273 μg/l. Tutkimuksen perusteella intranasaalinen deksmedetomidiini imeytyy nenän limakalvolta hyvin, mutta sekä imeytyy että eliminoituu hitaammin kuin potilailla, vertailtuna aikaisempiin tutkimuksiin, joissa potilaat ovat saaneet lääkettä hereillä ja puoli-istuvassa asennossa. Tutkimuksesta hyväksyttiin kesäkuussa 2024 julkaisu kansainväliseen vertaisarvioituun anestesiologian alan lehteen: Suvi-Maria Tiainen, Brian J Anderson, Ella Rinne, Aleksi Tornio, Marica T Engström, Teijo I Saari, Panu Uusalo. Absorption pharmacokinetics and feasibility of intranasal dexmedetomidine in patients under general anaesthesia. Acta Anesthesiologica Scandinavica.
Keywords: deksmedetomidiini, intranasaalinen, farmakokinetiikka, yleisanestesia