COVID-19 ja sen hoito teho-osastolla - Marttila, Väinö (My University, 2024)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoitus on luoda yleiskatsaus koronaviruksiin, COVID-19-tautiin sekä tehohoidon mahdollisuuksiin COVID-19-taudin hoidossa. COVID-19-infektio voi aiheuttaa vakavan hypoksisen hengitysvajauksen, joka vaatii tehohoitotasoista hoitoa. Potilailla voi esiintyä hengityselimistön ulkopuolisia komplikaatioita, jopa monielinhäiriöön saakka. Tämän kuvailevan katsauksen aineisto on haettu PubMed tietokannasta sekä perehtymällä kirjallisuuden lähteisiin. COVID-19-epidemiaa seurasi valtava määrä tutkimuksia ja artikkeleita. Lääketieteelliset kustantajat avasivat internettiin infokeskuksia helpottamaan kliinikoiden ja tutkijoiden työtä. Tässä kirjallisuuskatsauksessa on hyödynnetty eri kustantajien infokeskuksia. COVID-19-taudin keskeisimmät hoitomenetelmät tehohoidossa ovat lääkehoidot ja hengityksen tukihoidot. Yleisimmät lääkehoidon aiheet COVID-19-potilailla tehohoidossa ovat katsauksen perusteella: verenpaineen tuki, sedaatio, lihasrelaksaatio ja tromboosiprofylaksia. Lisäksi vakavan taudinkuvan hallintaan käytetään spesifisiä lääkehoitoja, joista vahvimman näytön ovat antaneet kortisoni, JAK-estäjät ja interleukiini-6:n estäjät. Hengityksen tukihoidot aloitetaan useimmiten COVID-19-potilailla suurivirtauksisella happihoidolla ja siirrytään tarvittaessa noninvasiiviseen ventilaatioon. Tehohoidossa keskeisin hengityksen tukihoito on mekaaninen invasiivinen ventilaatio. COVID-19-taudinkuva on muuttunut epidemian edetessä. Taudinkuvan muutoksiin on keskeisesti vaikuttanut tämän katsauksen mukaan SARS-CoV-2-varianttien väliset erot, hankittu immuniteetti ja kehittyneet hoitomenetelmät. Riskiä sairastua vakavan taudinkuvan infektioon lisää katsauksen mukaan korkea ikä ja komorbiditeetit.
Keywords: COVID-19, tehohoito