“Jotain voi aina tehdä” Case: Kiinteistöpalveluyrityksen työntekijät oman työnsä tuunaajina - Järvenpää, Sanni (My University, 2017)
Perinteisesti työntekijöiden kokemusten, asenteiden ja käyttäytymisen tutkimus on keskittynyt tarkastelemaan muun muassa työn muotoilun teoriaa ja johtamiskäytäntöjä, jolloin lähtökohtana ovat olleet johdon määrittelemät työn rajat. Johtamiskäytäntöjen rinnalla on kuitenkin huomioitava työntekijöiden oma-aloitteisuus, aktiivisuus ja vastuu. On havaittu, että työntekijät voivat muokata työtehtäviään ja sosiaalisia suhteitaan jopa tarkkaan rajatuissa töissä. Tämä muodostaa perustan oman työn tuunaamiselle eli työn yksilölliselle muokkaamiselle ja näin ollen tämän tutkimuksen aiheelle. Tämän tutkimuksen päätutkimuskysymyksinä tarkastellaan, Miten työn tuunaaminen ilmenee kohdeorganisaatiossa? sekä Millainen merkitys työn tuunaamisella on kohdeorganisaation työntekijöiden näkemyksiin omasta työstään kolmen viikon intervention myötä? Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii siis työn tuunaaminen, jota tarkastellaan sekä voimavaralähtöisestä näkökulmasta että motivaatiotutkimuskenttään kuuluvaan itseohjautuvuusteoriaan peilaten. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, mikä oli työn tuunaamisen kontekstisidonnaisuuden vuoksi tarkoituksenmukainen lähestymistapa. Aineiston hankinnan taustalla hyödynnettiin Työterveyslaitoksen Innostuksen Spiraali -hankkeen (2011–2015) pohjalta syntynyttä INSPISTÄ! Työn tuunaajan inspiraatiokirjaa. Sen sisältämä kolmen viikon tuunausohjelma antoi kahdeksalle kiinteistöpalveluyrityksen työntekijälle mahdollisuuden pysähtyä ja tarkastella omaa työtään sekä työn tekemisen tapojaan. Aineisto kerättiin vuoden 2015 lopulla kahden ryhmäkeskustelun, kolmen viikon tuunaussuunnitelman, viikoittaisten päiväkirjojen sekä kahden ryhmähaastattelun avulla. Aineiston perusteella havaittiin, että tutkittavat tuunasivat työtehtäviään, työhönsä liittyvää vuorovaikutusta sekä omia näkökulmiaan. Tuunaamisen motivaatiotekijät kumpusivat työntekijöiden omista lähtökohdista ja heidän toiveistaan kehittää itseään, työn tekemisen tapojaan tai työhön liittyviä yleisiä käytäntöjä. Tutkimustulosten perusteella ilmeni, että työntekijöiden näkemykset omasta työstään sekä itsestään työntekijöinä muuttuivat intervention aikana. Olennaista on, että työntekijät saattoivat tuunata omaa työtään ja edistää työmotivaatiotaan sellaisissa tehtävissä, joita ei itsessään koettu innostavina. Työntekijät tunsivat omaavansa vaikutusmahdollisuuksia työarkeensa jopa pienten muutosten myötä, mikä kehitti heidän kokemustaan oman työnsä merkityksestä ja tarkoituksesta. Lisäksi havaittiin, että työntekijöiden itsearvostuksen kokemus kasvoi. Näyttäisi siltä, että jo lyhyellä aikavälillä oman työnsä tuunaajan on mahdollista johtaa itseään kohti toiveitaan, tarpeitaan ja osaamistaan vastaavaa työtehtävää sekä aiempaa itseohjautuvampaa motivaation muotoa.