Katsaus simuloidun jäähdytyksen teoriaan ja eräisiin käyttökohteisiin - Koski, Tuomas (My University, 2024)
Simuloitu jäähdytys on metaheuristinen algoritmi, jolla voidaan ratkaista erilaisia optimointiongelmia useilla tieteenaloilla. Tässä kirjallisuuskatsauksessa selvitetään miten algoritmi toimii ja millaisiin komponentteihin sen voidaan ajatella jakautuvan. Lisäksi tarkastellaan millaisia variaatioita algoritmista on kehitetty. Lopuksi selvitetään millaisten ongelmien ratkaisuun algoritmia on käytetty ja kuinka algoritmin suorituskyky on vertautunut muihin optimointialgoritmeihin. Merkittävimpinä lähdeteoksina tutkielmassa käytetään tutkimusartikkeleita sekä kirjoja. Tutkielmassa havaitaan, että simuloitu jäähdytys on kilpailukykyinen vaihtoehto monissa ongelmissa. Lisäksi tullaan johtopäätökseen, että usein sopivan implementaation löytämiseksi ei ole teoreettisia tuloksia ja käyttäjä joutuu turvautumaan hyperparametrien empiiriseen muokkaukseen.
Keywords: simuloitu jäähdytys, optimointi, implementaatio, metaheuristiikka