”Fasces symboloi hetkeä, jolloin miehet luovat järjestyksen kaaokseen” Sukupuoli ja rotu äärioikeistolaisessa Sarastus-verkkolehdessä vuosina 2012–2017 - Nokelainen, Jonna (My University, 2023)
Tutkielmani käsittelee sukupuolen ja rodun rakentumista Sarastus-verkkolehden kirjoituksissa vuosina 2012–2017. Tutkin sukupuolen ja rodun käsitteitä, sekä sitä, millaisiin jaotteluihin ja vastakohtaisuuksiin ne perustuivat. Olen kiinnostunut Sarastuksen aatteellisista ja poliittisista esikuvista, ja selvitän millaisiin pitkiin historiallisiin kulkuihin kirjoitukset yhdistyvät. Metodeina käytän diskurssianalyysia ja narratiivista analyysia. Yhdistän tutkimuksessani kulttuurihistoriaa ja kriittistä miestutkimusta. Sarastus on suomalainen äärioikeistolainen ja radikaali verkkolehti, joka aloitti toimintansa vuonna 2012. Verkkolehti on ottanut vaikutteita erityisesti ranskalaisen uuden oikeiston ideologiasta ja konservatiivisen vallankumouksen ajattelijoilta, kuten Oswald Spengleriltä, Julius Evolalta, ja Ernst Jüngerilta. Keskeisenä periaatteena verkkolehden ideologiassa oli Ranskan vallankumouksen periaatteiden hylkääminen. Kirjoituksista välittyy kertomus maailmasta, jossa vapaus ja tasa-arvo ovat menneet liian pitkälle, toisiinsa törmäävät sivilisaatiot käyvät viimeistä taistelua toisiaan vastaan ja tulevaisuudessa siintää romahdus, joka palauttaa luonnolliset hierarkiat rotujen, kansakuntien ja sukupuolten välille. Kertomuksen juoneen kuului ajatus väestönvaihdosta, jossa maahanmuuton kautta eurooppalaiset valkoiset kansat joutuvat vähemmistöksi tai rotujen sekoittumisen myötä katoavat kokonaan. Väestönvaihtodiskurssissa hyödynnettiin antisemitistisiä salaliittonarratiiveja ja nationalismin sukupuolittunutta kuvastoa. Verkkolehdessä kannatettiin avoimesti rasismia ja käsitykset ihmisroduista perustettiin 1800-luvun pseudotieteellisiin rotuteorioihin. Rotujen, sekä miehen ja naisen väliset käsitetyt erot pyrittiin kirjoituksissa palauttamaan ihmisen biologiaan. Erot luonnollistamalla pyrittiin oikeuttamaan syrjintä ja valkoisten miesten ylivalta. Autenttinen maskuliinisuus kuvattiin naisistuneen yhteiskunnan tukahduttamana, ja ratkaisuna pidettiin fasistisen miesihanteen mukaisesti kamppailua, väkivaltaa ja kipua, joiden kautta miehen on mahdollista syntyä uudelleen.
Keywords: antisemitismi, lähihistoria, maskuliinisuus, radikalismi, rasismi, salaliittoteoriat, sukupuolentutkimus, uusfasismi, ääriliikkeet, äärioikeistolaisuus