Yritysten yhteiskuntavastuu verosuunnittelun kontekstissa - Inkinen, Linda (My University, 2021)
Tutkielman aiheena on yritysten yhteiskuntavastuun ja toisaalta yritysverotuksen välisen suhteen hahmottaminen. Aihetta lähestytään tutkimuksessa kahden varsinaisen tutkimuskysymyksen kautta hyödyntäen sekä lainopillista metodia että veropoliittista tulokulmaa. Lisäksi tutkielman läpi tarkastellaan Euroopan unionin yleisen tuomioistuimen asioissa T-778/16 jaT-892/16 antamaa tuomiota, jotka liittyivät Apple -konsernin ja Irlannin väliseen, siirtohinnoittelua koskevaan Irlannin veroviranomaisten ennakkoratkaisuun. Ensimmäisenä varsinaisena tutkimuskysymyksenä selvennetään, tulisiko yrityksillä ylipäätään olla mitään varsinaista, lainsäädännön asettamat vaatimukset ylittävää yhteiskuntavastuuta verotukseen liittyen. Kysymykseen vastaamiseksi tutkielmassa selvennetään alakysymyksenä, minkälaisin argumentein verotusta puolletaan ja toisaalta vastustetaan sisällytettäväksi yritysvastuukeskusteluun. Toisena tutkimuskysymyksenä tutkielmassa selvennetään, minkälaiset monikansallisten yhtiöiden verosuunnittelutoimenpiteet käytännössä herättävät kysymyksiä toiminnan vastuullisuudesta. Tutkielmassa lähestytään aihetta etenkin siirtohinnoittelua ja valtiontukia koskevan lainsäädännön kautta, koska näihin liittyvät oikeudelliset kysymykset nousevat käytännössä hyvin usein esiin osana monikansallisten yhtiöiden verosuunnittelua. Tutkielma pyrkii osoittamaan, että verotukseen liittyvän yritysvastuun ympärillä käytävä keskustelu ja monikansallisiin yhtiöihin kohdistuva sormien osoittelu ei ole tarkoituksenmukaisin tapa puuttua verotuksen epäkohtiin. Sen sijaan yritysvastuuseen sekä tunteisiin pohjautuviin argumentteihin tulisi verotuksen kohdalla suhtautua varauksella. Tutkielman tarkoituksena ei kuitenkaan ole puolustaa tai oikeuttaa monikansallisten yhtiöiden harjoittamaa, valtioiden veropohjaa rapauttavaa toimintaa. Tarkoituksena on ennemminkin herättää ajatuksia ja pyrkiä siirtämään huomiota keinoihin, joilla kansainvälisen verotuksen aukkoihin voitaisiin puuttua velvoittavin keinoin. Tutkielmassa keskitytään monikansallisten yhtiöiden harjoittamaan verosuunnitteluun rajat ylittävissä tilanteissa sekä siihen, minkälaiset raamit EU-oikeus tällaiselle toiminnalle asettaa.
Keywords: yhteiskuntavastuu, verosuunnittelu