Itsensä johtaminen ja tavoitteenasettelu yksilöurheilussa ja sen yhtymäkohdat työelämään - Vuori, Jenny (My University, 2024)
Tutkielma tarkastelee itsensä johtamisen ja tavoitteiden asettamisen merkitystä yksilöurheilussa sekä niiden sovellettavuutta työelämässä. Keskeisenä tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten tavoitteenasettelu tukee itsensä johtamista ja miten urheilussa opittuja itsensä johtamisen taitoja voidaan hyödyntää työelämässä. Tutkielmassa käsitellään itsensä johtamista ja tavoitteiden asettamista osana yksilön suorituskykyä, motivaatiota ja tehokkuutta. Itsensä johtaminen sisältää itsetuntemusta, ajanhallintaa, motivaatiota sekä itsereflektointia. Tavoitteiden osalta käsitellään hyvän tavoitteen ominaisuuksia sekä eri aikavälien tavoitteiden tärkeyttä ja merkitystä. Molemmilla elämänalueilla, niin urheilussa kuin työelämässä selkeät, mitattavat, merkitykselliset ja realistiset tavoitteet parantavat suorituskykyä, tehokkuutta ja lisäävät motivaatiota. Urheilussa tavoitteet ovat usein henkilökohtaisempia ja joustavampia, kun taas työelämässä ne ovat usein laajempia ja koko organisaation strategioihin sidottuja. Siksi työelämän tavoitteet ovat usein myös monimutkaisempia, mikä tekee niiden muuttamisesta jäykempää. Päätelmissä korostetaan, että urheilussa opitut taidot tarjoavat arvokkaita valmiuksia, kuten resilienssiä, ajanhallintaa, pitkäjänteisyyttä ja pystyvyysuskoa, jotka auttavat sopeutumaan myös työelämän haasteisiin ja edistävät työelämässä menestymistä. Tutkielma tukee ajatusta siitä, että itsensä johtamisen taidot ovat hyvin keskeisiä yksilön kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja menestykselle kaikilla elämän osa-alueilla.
Keywords: itsensä johtamien, tavoitteenasettelu, yksilöurheilu, työelämä