Maineensa takia lakkautettu? : Pernon lukio teollisuuslukiosta lakkauttamiseen 1995-2007 - Airaksinen, Ossi (My University, 2025)
Tämän kandidaatin tutkielman tutkimustehtävä on selvittää ja analysoida syitä Pernon lukion lakkauttamiseen. Tutkimusaineistona käytetään Turun kaupunginhallituksen ja valtuuston kokouspöytäkirjoja, joissa käsitellään Pernon lukion lakkauttamista, päätöksen valmistelua varten tehtyjä kouluverkkoselvityksiä sekä Pernon lukion johtokunnan pöytäkirjoja ja lukion vuosikertomuksia. Tutkimusmenetelmänä käytetään laadullista sisällönanalyysia osana historiantutkimuksellista päättelyä, jonka avulla tutkimustulokset on kirjoitettu narratiivisen tarinan muotoon. Pernon lukion lakkautuksen taustalla on nähtävissä koulutussosiologisia, kaupunkikehityksellisiä, taloudellisia ja poliittisia syitä. Eri selitysten arvioimiseksi tutkielmassa on käytetty monialaista tutkimuskirjallisuutta. Etenkin alueellisen eriytymisen ja koulujen eriytymisen näkökulmat nivoutuvat yhteen tapauksessa ja vaikuttavat tapahtumien kulkuun. Nämä ilmiöt ovat puolestaan poliittisia päätöksiä ohjaavista arvovalinnoista. Lukion huono-osaisuus ja asema Turun lukiomarkkinoilla, johti lukion lakkauttamiseen tilanteessa, jossa kaupunki haki säästöjä ja lukioihin hakevien opiskelijoiden määrä oli laskussa. Toisaalta Pernon lukion heikko asema voidaan johtaa kaupungin asuinalueiden ja koulujen eriytymiskehityksestä. Tällöin syntynyt epäonnistuvan lukion narratiivi on seurausta lukion jäämisestä vaille tarvittavaa tukea. Pernon lukion lakkauttaminen oli pohjimmiltaan kuntapoliittinen päätös, jonka valmisteluprosessi herätti kritiikkiä sen tavasta tiedottaa ja kuulla uudistuksen kohteena olevien koulujen henkilökuntaa, oppilaita ja vanhempia. Lukion maine voidaan nähdä tapauksessa yhdistävänä teemana, joka vaikutti niin lukion toimintaan kuin sen lakkauttamispäätökseen.
Keywords: koulutuspolitiikka, koulujen lakkauttaminen, kaupunkitutkimus, kuntapolitiikka, koulutussosiologia