Sairaanhoitajaopiskelijoiden kokema empatia VR-simulaatiopelissä - Mattsson, Katri (My University, 2022)
Empatia on tärkeä osa hoitotyötä ja hoitajan empaattisuudella voidaan lisätä potilaan hyvinvointia. Empatiaa on mahdollista oppia ja sitä on tärkeää opettaa sairaanhoitajaopiskelijoille. Empatian oppimisessa pedagogisena menetelmänä on käytetty myös simulaatioita. Lisäksi kiinnostus virtuaalimaailmassa simuloituja tilanteita kohtaan on lisääntynyt hoitotyön koulutuksen kontekstissa. Virtuaalimaailmassa simuloituja tilanteita kutsutaan virtuaalitodellisuudeksi (VR). Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata sairaanhoitajaopiskelijoiden kokemaa empatiaa VR-simulaatiopelissä. Tutkimus on osa laajempaa tutkimusta, jonka tavoitteena on kehittää immersiivistä teknologiaa hyödyntäviä menetelmiä hoitotyön koulutukseen sekä selvittää niiden vaikutusta opiskelijoiden osaamiseen. Tutkimuksen aineisto kerättiin kolmannen lukuvuoden sairaanhoitajaopiskelijoilta (n=20) kolmesta ammattikorkeakoulusta toukokuun 2021 ja tammikuun 2022 välisenä aikana. Aineistonkeruu koostui yksilöhaastatteluista, joita edelsi yksinpelaaminen. Tutkimuksessa käytettiin peliä, joka on kehitetty kliinisen päätöksenteon harjoitteluun. Pelissä hoidetaan virtuaalipotilasta cABCDE -työkalua ja NEWS-pisteytysjärjestelmää hyödyntäen. Yksilöhaastattelut toteutettiin käyttämällä puolistrukturoitua menetelmää, jossa kysyttiin potilastilanteen herättämistä tunteista, virtuaalipotilaan tunteiden tunnistamisesta, virtuaalipotilaan tunteisiin vastaamisesta ja empatian oppimisesta potilastilanteessa. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Sairaanhoitajaopiskelijat kokivat skenaarion herättäminä tunteina muun muassa empaattista huolta ja tekniikkaan ja virtuaaliympäristöön liittyvinä tunteina muun muassa epävarmuutta ja kiinnostuneisuutta. Opiskelijat kertoivat olevansa motivoituneita tunnistamaan virtuaalipotilaassa tunteita ja tunnistivat muun muassa pelkoa tiedonkeruun ja päättelyn avulla. Opiskelijat kokivat tarvetta parantaa potilaan olotilaa ja virtuaalipotilaan tunteisiin vastattiin nonverbaalisen ja verbaalisen sekä auttamisen keinoin. Empatian oppimista tukevien tekijöiden, kuten reflektion lisäksi sairaanhoitajaopiskelijat kuvailivat empatian oppimista ei-tukevia tekijöitä, kuten kommunikaation puutteellisuus. VR-simulaatiopelillä voidaan ajatella olevan edellytykset tukea empatian oppimista hoitotyön koulutuksessa ja oppimista voisi edistää käsiohjainten käytön harjoitteleminen ennen pelaamista. Virtuaalitodellisuus opetusmenetelmänä ei sovellu kuitenkaan kaikille, joka tulisi hoitotyön koulutuksessa huomioida.

Empathy is an important part of nursing and nurse expressed empathy has significance concerning patients` wellbeing. It is possible to learn empathy and it is important to teach empathy to nursing students. Simulation is used as a pedagogic method when learning empathy. Simulations in the virtual world are called virtual reality (VR) and interest in virtual reality as well as gaming has grown recently in the context of nursing education. This study aimed to describe nursing students’ experiences of empathy in the VR simulation game. This study is part of a research project, that aims to develop immersive technology in nursing education and explore its` effect on students` learning. Data were collected from nursing students in their third semester (n=20) from three universities of applied sciences from May 2021 to January 2022. Data collection included individual interviews which gaming preceded. The game used in this study was developed to practice clinical reasoning. In the game, the virtual patient is being treated using the cABCDE approach and NEWS-scoring. Individual interviews were conducted using semi-structured method, where questions included patient scenario induced emotions, virtual patient`s emotions recognizing, responding to virtual patient`s emotions, and empathy learning in the patient situation. The data were analyzed using inductive content analysis. Nursing students did experience empathic concern as patient scenario induced emotions and insecure and interest as emotions connected to technics and virtual environment. Students were motivated to recognize the emotions of the virtual patient and recognized emotions such as fear using data collection and reasoning as a method. Students felt the need to enhance the patient`s condition and they responded to the virtual patient`s emotions with nonverbal, verbal, and helping methods. Nursing students described besides factors that supported empathy learning as reflection, also factors that didn`t support empathy learning as missing communication. VR simulation has the potential to support empathy learning in nursing education and learning might be improved by practicing with hand controllers in the virtual world before gaming. However Virtual Reality as a teaching method in nursing education doesn`t apply to everyone which should be taken into consideration.
Keywords: Empatia, VR-simulaatiopeli, hoitotyön koulutus, oppiminen, kokemus