Parodontiittipotilaan tupakasta vieroitus - Imppu, Tea (My University, 2024)
Syventävien opintojeni tarkoituksena oli perehtyä tupakoinnin vaikutuksiin parodontiitin riskitekijänä, parodontiittipotilaan tupakasta vieroitukseen sekä tuottaa materiaalia, joka havainnollistaisi hammaslääkäreille parodontiittipotilaan kanssa käytävän tupakkainterventiokeskustelun kulkua ja sisältöä. Materiaali koostui kirjallisesta osuudesta sekä opetusvideosta, jossa tupakkainterventiokeskustelu demonstroitiin. Ensisijaisesti opetusvideon oli tarkoitus toimia lisämateriaalina Turun yliopiston hammaslääketieteen koulutusohjelman Vaativa parodontologinen hoito -opintojaksolla. Tällöin video mahdollistaisi paremmin uuden tiedon omaksumisen. Opetusvideossa demonstroidaan keksitty potilastapaus, jossa hammaslääkäri ja potilas käyvät keskenään tupakoinnin lopettamiseen tähtäävää keskustelua tupakoinnin vieroituksessa käytettävän viiden A:n mallin mukaisesti. Videon on tarkoitus selkeyttää ja havainnollistaa keskustelun kulku ja sisältö. Tavoitteena oli, että videon katsottuaan opiskelija kokisi osaavansa soveltaa tietojaan käytännön työssä eri potilaiden kanssa. Opetusvideo pilotoitiin keväällä 2024 D6 -vuosikurssin opiskelijoilla Vaativa parodontologinen hoito -opintojaksolla. Video näytettiin ko. opintojaksoon kuuluvan tupakkaseminaarin yhteydessä ja opiskelijoita pyydettiin antamaan siitä kirjallinen palaute. Palautekyselyn perusteella opetusvideota pidettiin informatiivisena ja selkeyttävän mistä asioista sekä missä järjestyksessä potilaan kanssa tulisi keskustella. Kaiken kaikkiaan videon ajateltiin olevan hyödyllinen lisäväline opiskeluun. Saadun palautteen perusteella lisämateriaaleja, kuten tätäkin opetusvideota, kannattaa hyödyntää jatkossa opintojaksojen opetuksessa.
Keywords: parodontiitti, parodontologia, tupakkainterventio, tupakkavieroitus, tupakointi