Intiaanin mielikuva : Pedro de Cieza de Leónin ja Jean de Léryn kuvaukset Etelä-Amerikan alkuperäiskansoista heidän matkoillaan uudella mantereella 1530-1550 -luvuilla. - Laine, Henriikka (My University, 2023)
Tutkielma käsittelee sitä, miten Pedro de Cieza de León ja Jean de Léry kuvailevat Etelä-Amerikan alkuperäiskansoja kuvauksissaan matkoiltaan uudella mantereella 1530-1550 -luvuilla. Tutkimuksen tarkoituksena on vertailemalla tarkastella kuvauksissa ilmeneviä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia peilaten näitä tutkimuskirjallisuuteen. Tutkielmassa kiinnitetään huomiota myös kirjoittajien objektiivisuuteen tai ei-objektiivisuuteen. Tutkielmassa tarkastellaan myös millaista mielikuvaa ja stereotypiaa he alkuperäiskansoista lukijalle luovat omien kirjoitustensa välityksellä. Tutkielman alkuperäisaineistona on käytetty Ciezan ja Léryn alkuperäistekstien englanninkielisiä käännöksiä. Tarkastelumenetelmänä käytetään vertailevaa lähestymistapaa, jolla pyritään jäljittämään lähteiden kuvausten yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Tutkimus paljastaa, että Ciezan ja Léryn kuvauksissa on havaittavissa sekä yhtäläisyyksiä että eroja sekä sisällössä, määrässä että kerrontatavassa. Molemmat näyttäytyvät pääpiirteittäin tarkkailijoina, joiden päämäärä on kertoa näkemästään ottamatta siihen kantaa, joskin ajoittain esitettyjä mielipiteitä molempien kuvausten joukosta myös löytyy. Tutkimus paljastaa myös, että verrattaessa kuvausten sisältöjä stereotypioiden ja mielikuvien muotoutumisen periaatteisiin on niissä havaittavissa myös piirteitä, jotka ovat voineet luoda stereotypisiä mielikuvia ja yleistyksiä lukijalleen.
Keywords: Etelä-Amerikka, matkakertomukset, kronikat, mielikuvat, stereotypiat, löytöretket, alkuperäiskansat, Cieza de León, Léry