Kuntoiludata turvallisuusuhkana : Stravan ja Polarin tietosuojakohut uutisissa - Jaakonmäki, Sara (My University, 2019)
Tutkielmassani tarkastelen kahden fitness-sovelluksen, Stravan ja Polarin, tietosuojakohujen käsittelyä uutisoinnissa. Tutkin, millaisilla näkökulmilla Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Suomen suurimpien verkkomedioiden uutisotsikot lähestyivät sovellusten kautta julkisuuteen päätynyttä paikannusdataa ja sovellusten tietosuojaongelmia. Talvella 2018 alkunsa saaneen kohun keskiössä oli fitness-sovellus Stravan karttatoiminto, joista oli selkeästi hahmotettavissa sotilaiden tukikohtia ja muita arkaluontoisia sijainteja ympäri maailmaa. Kesällä 2018 suomalainen laitevalmistaja Polar joutui kohun kohteeksi, kun toimittajaryhmä onnistui selvittämään sovelluksen karttatoiminnon avulla satojen arkaluontoisissa paikoissa työskentelevien henkilötietoja. Tukeudun tutkimuksessani erityisesti teoretisointeihin nykyisestä datan keräämisen kulttuurista, joka on mahdollistanut uudenlaisia seurannan muotoja ja markkinamekanismeja. Asetan tutkimuskohteeni laajempaan big datan, itsensä mittaamisen, yksityisyyden käsitteen ja tietosuojalainsäädännön kontekstiin aihepiirin aikaisempaan tutkimukseen nojautuen. Laadullisen sisällönanalyysin keinoin hahmottelin uutisoinnissa esiin nousseita teemoja. Analyysini perusteella uutisotsikot edustavat pääasiassa neljää teemaa. Teemoissa korostuvat paljastamisen, yksityisyydensuojan, vastuun sekä valtiollisen turvallisuuden näkökulmat. Löytämäni teemat kytkeytyvät erottamattomasti myös ajankohtaiseen datankeräystä ja tietosuojaongelmia koskevaan keskusteluun. Tutkimuksessani tarkastelen myös näitä yhtymäkohtia. Vaikka tutkimukseni kohteena eivät ole itse uutistekstit, myös uutisotsikot rakentavat osaltaan tietynlaista viitekehystä aiheen ympärillä käytävälle keskustelulle. Tulkintoja tehdessäni pyrin huomioimaan myös verkkouutisten ja uutisotsikoiden erityispiirteet.