Reinikainen - koko kansan poliisi. Poliisista välittyvät mielikuvat 1980-luvun televisiosarjassa - Kallio, Riikka (My University, 2021)
TURUN YLIOPISTO Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos / Humanistinen tiedekunta KALLIO, RIIKKA: Reinikainen – Koko kansan poliisi. Poliisista välittyvät mielikuvat 1980-luvun televisiosarjassa. Pro gradu -tutkielma, 98 s., 2 liites. Kulttuurihistoria Huhtikuu 2021 Tämän tutkielman aiheena ovat suomalaisen komediatelevisiosarjan, Reinikaisen, representoimat mielikuvat 1980-luvun suomalaisesta poliisista. Tutkielmassa tarkastellaan sitä, minkälaisia suomalaisen poliisin representaatioita televisiosarja välittää katsojilleen. Toisaalta yksi tutkimukseni lähtökohdista onkin tutkia suomalaisuuden rakentumista, toisaalta taas pohtia sitä, millä tavoin sarjan osin brittiläinen tekijyys vaikuttaa representaatioihin. Tutkimuksen metodina käytetään lähiluvun ja temaattisen sisällönanalyysin yhdistelmää, ja tämän lisäksi hyödynnetään poliisimiehistön kulttuurieetoksen piirteiden taulukkoa, jolla sarjasta kumpuavia mielikuvia poliisista analysoidaan. Työssäni vaikuttaa myös naurun teoria, jonka kautta sarjan teemoja ja hahmoja tarkastellaan. Tutkimuksen lähdeaineisto koostuu Reinikaisen 15 jaksosta vuosilta 1982–1983. Sarjan keskeisessä roolissa on konstaapeli Artturi Reinikainen, jonka verbaalikomiikka toimii välineenä sarjassa käsiteltävien yhteiskunnallisten teemojen esille tuomisessa. Tutkimuksessa tarkastellaan myös sarjan muita poliiseja, jotta sarjasta rakentuvaa suomalaisen poliisin kuvaa voidaan hahmottaa tarkemmin. Sarjasta syntyviin mielikuviin vaikuttavat myös sarjan tekijyys ja aikalaisreseptio sekä niiden suhde kansalliseen identiteettiin. Tutkimustuloksissa päädytään siihen, että Reinikainen uusintaa ja tuottaa kansallisia ja kansanläheisiä mielikuvia poliisista komedian keinoin. Mielikuvia välitetään representoiden Reinikaisen ja sarjan muiden poliisien diskursseja ja toimintatapoja niin poliisiyhteisön kesken kuin vuorovaikutustilanteissa poliisin asiakaskunnan kanssa. Reinikaisen asema mielikuvien rakentamisessa on keskeinen, sillä suuren kansansuosion saavuttanut fiktiivinen poliisihahmo loi komedian keinoin katsojilleen ideaalipoliisin mallin, joka kantaa vielä nykypäivään saakka. Asiasanat: poliisi, poliisikulttuuri, mielikuvat, representaatio, televisiotutkimus, karnevalismi, komiikka, kansallisuus, suomalaisuus, kulttuurihistoria, yhteiskunnan marginaaliryhmät.