Riskit ja riskienhallinta ennen SaaS-järjestelmän käyttöönottopäätöstä Suomessa toimivissa suurissa organisaatioissa - Kavanti, Tuomas; Oinonen, Niklas (My University, 2025)
SaaS-järjestelmät ovat suuressa suosiossa ja organisaatiot ottavat niitä käyttöön yhä enenevissä määrin. SaaS-järjestelmän käyttöönottopäätökseen vaikuttavat useat erilaiset hyödyt, mutta myös riskit tulee huomioida käyttöönottopäätöstä tehdessä. Aikaisemmassa tutkimuksessa on havaittu, että pilvipalveluiden sekä myös spesifisti SaaS:n kohdalla havaitaan useita erilaisia riskejä ja riskiluokkia, jotka vaikuttavat järjestelmän käyttöönottopäätökseen negatiivisesti. Lisäksi aikaisemman tutkimuksen perusteella on selvää, että riskien tunnistamisen jälkeen on tärkeää arvioida, mitä ja miten riskejä tulisi käsitellä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena onkin selvittää, millaisia riskejä Suomessa toimivissa suurissa organisaatioissa huomioidaan käyttöönottopäätökseen vaikuttavina tekijöinä ja millaista riskienhallintaa organisaatioissa tehdään ennen SaaS-järjestelmän käyttöönottopäätöstä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena hyödyntäen puolistrukturoituja haastatteluja. Haastateltavina toimivat organisaatioiden SaaS-järjestelmien käyttöönottopäätöksissä mukana olleet henkilöt, joiden joukkoon valittiin useita pääasiassa suurten organisaatioiden ylimmän tason IT-johtajia, kuten tietohallintojohtajia. Tutkimuksessa haastateltiin 14 henkilöä 12 eri organisaatiosta, joilla on toimintaa Suomessa. Analyysi suoritettiin hyödyntäen laadullista sisällönanalyysiä, jonka tukena käytettiin tutkimuksessa muodostettua teoreettista viitekehystä sekä aikaisempaa tietoa tutkimusaiheesta. Tutkimuksessa pyrittiin tunnistamaan SaaS-järjestelmän käyttöönottopäätökseen vaikuttavat keskeiset riskit sekä selvittämään Suomessa toimivien suurten organisaatioiden riskienhallinnan tasoa ja prosesseja ennen SaaS-järjestelmän käyttöönottopäätöstä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Suomessa toimivissa suurissa organisaatioissa havaitaan useita erilaisia riskejä, jotka vaikuttavat SaaS-järjestelmän käyttöönottopäätökseen. Tuloksena nousi keskeisiä riskejä jokaisen tässä tutkimuksessa muodostetun laajennetun havaittujen riskien -viitekehyksen riskikategorian alle. Riskit painottuivat strategisten, taloudellisten sekä tietoturva- ja tietosuojariskien kategorioihin, sillä haastateltavat korostivat erityisesti näiden riskien keskeisyyttä vastauksissaan. Riskienhallinnan osalta tulokset osoittivat, että riskienhallinnalla on vaikutus SaaS-järjestelmän käyttöönottopäätökseen Suomessa toimivissa suurissa organisaatioissa. Riskienhallintaan liittyi useita erilaisia toimenpiteitä, joilla organisaatiot pyrkivät vaikuttamaan havaittujen riskien realisoitumiseen jo ennen SaaS-järjestelmän käyttöönottopäätöstä. Nämä toimenpiteet pystyttiin tutkimuksen tulosten perusteella kiteyttämään viiteen riskienhallinnan kategoriaan. Vaikka organisaatioissa riskienhallintaa toteutetaan laajasti ja haastateltavien mukaan pääasiassa riittävästi suhteessa riskienhallinnan kustannuksiin, kaikkiin riskeihin ei pystytä varautumaan etukäteen. Tämän takia resilienssin kasvattaminen ja ketteryyden kulttuurin edistäminen koetaan tärkeäksi riskienhallinnan ja liiketoiminnan jatkuvuuden näkökulmasta SaaS-järjestelmien käyttöönottopäätösten kontekstissa.
Keywords: SaaS, käyttöönottopäätös, havaitut riskit, riskienhallinta, riskisuunnitelmat, pilvipalvelut, käyttöönotto, tietojärjestelmät