Aivoabsessit ja ylipainehappihoito - Karlsson, Liina (My University, 2022)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää aivoabsessien epidemiologiaa ja niiden hoitokäytäntöjä Tyksin erityisvastuualueella. Lisäksi tarkoituksena oli kartoittaa ylipainehappihoidon käyttöä aivoabsessien hoidossa Tyksissä. Tutkimusaineisto koostui kaikista Tyksissä hoidetuista aivoabsessipotilaista aikavälillä 2003-2020. Potilailta kerättiin sähköisestä sairaskertomuksesta sairaushistoria, tapahtumat ja kuvantamiset sairaalahoitojakson aikana ja sen jälkeisissä kontrolleissa. Lisäksi potilaiden toimintakykyä arvioitiin mRS-skaalan mukaan kotiutushetkellä ja seurannassa. Potilaita etsittiin tietojärjestelmästä koneellisesti diagnoosi- ja toimenpidekoodeilla. Tutkimuksessa todettiin aivoabsessipotilaiden olevan hieman vanhempia aikaisempaan tutkimusnäyttöön verrattuna ja miesten osuus oli pienempi. Potilaiden keski-ikä oli 51,3 vuotta ja miesten osuus oli 55%. Tilastollisesti merkittävää eroa sukupuolten välillä ei iän suhteen ollut. Aineistossa admissiovaiheen neurologinen puutosoire oli aikaisempaa tutkimustietoa yleisempi, se tavattiin 53%:lla potilaista. Potilaista 29%:lle oli tehty jokin hammastoimenpide 6kk sisällä aivoabsessidiagnoosista. Kansainvälisessä aineistossa hammasetiologia on n 5%:lla potilaista. Kausaliteettia ei tämän aineiston perusteella voi kuitenkaan varmistaa. Absessien sijainti, frontaalinen, ja patogeenit vastasivat aikaisempaa tutkimusnäyttöä. Yleisin absessista viljelty patogeeni oli Streptococcus Intermedius, tämän jälkeen yleisimmät olivat Staphylococcus Aureus ja Streptococcus Anginosus. Myös hoitolinjat Tyksissä mukailivat kansainvälistä aineistoa. Potilaista 11% hoidettiin konservatiivisesti ja yleisin neurokirurginen toimenpide oli absessin punktio, joka tehtiin 64%:lle potilaista. Ylipainehappihoitoa sai 37% aineiston potilaista ja keskimäärin sitä annettiin 10 kertaa. Aivoabsesseista on verrattain vähän tutkimustietoa, ylipainehappihoidosta sitäkin vähemmän. Tästä aineistosta on myöhemmin tarkoitus tehdä tieteellinen julkaisu ylipainehapen vaikutuksesta hoitoon. Ylipainehappihoito on hyvin siedetty ja sillä voi olla merkittävä vaikutus postoperatiivisten infektioiden paranemiseen ja uusintaoperaatioiden välttämiseen, täten vähentäen postoperatiivisia kuolemia. Keskushermostoinfektioiden hyvällä hoidolla hyvällä hoidolla voidaan parantaa potilaiden elämänlaatua. Antibioottiresistenssin yleistyessä uusia konservatiivisia hoitomenetelmiä kaivataan infektioiden hoidossa. Avainsanat: aivoabsessi, ylipainehappihoito
Keywords: aivoabsessi, ylipainehappihoito