TAPAUSTUTKIMUS DEWEYLÄISEN DEMOKRAATTISUUDEN TOTEUTUMISESTA FILOSOFIAA LAPSILLE -OPETUKSESSA - Sjöman, Mikael (My University, 2020)
Filosofiaa lapsille -opetusohjelman tarkoitus on opettaa ajattelun taitoja yhteisen tutkivan keskustelun avulla, jonka teoreettisena pohjana toimii John Deweyn käsitys tutkivasta oppimisesta ja demokraattisuudesta. Opetusohjelman ulkoisvaikutuksia on raportoitu olevan parempi menestyminen tasokokeissa, koulun ilmapiirin kohentuminen ja erityisesti heikko-osaisten oppilaiden tason nousu. Perusteellisesti tutkittujen ulkoisvaikutusten sijaan tässä tapaustutkimuksessa tarkastellaan yhden luokan sisällä sosiogrammin ja havainnoinnin avulla deweyläisen demokraattisuuden toteutumista filosofiaa lapsille -opetusohjelman mukaisessa tutkivan yhteisön ryhmätyöskentelyssä. Tutkimuksen sosiogrammimittaus ja havainnointi suoritettiin viikon sisällä toisistaan ja aineiston avulla oppilaista muodostettiin sisäryhmiä, sekä laskettiin heille sosiaalinen status. Havainnoinnissa seurattiin puheenvuorojen jakautumista oppilaiden kesken ja tätä verrattiin luokan sisäisiin sosiaalisiin suhteisiin. Tutkimukseen osallistui 24 oppilasta, joille filosofiaa lapsille -opetusohjelman mukainen tutkivan yhteisön työskentely oli tuttua. Tutkimuksessa havaittiin, että luokan sisällä oli yksi aktiivinen sisäryhmä, joka hallitsi keskustelua yhteisen ja avoimen keskustelun kustannuksella. Enemmistö oppilaista ei kuitenkaan osoittanut sisäryhmän suosimista. Tasan puolet oppilaista olivat aktiivisia ja puolet passiivisia keskustelijoita. Tämä havainto oli yhdenmukainen aiemman tutkimustiedon kanssa, mutta koska filosofiaa lapsille -opetusohjelma nojaa deweyläiseen demokraattisuuteen, kaikille avointa keskustelua tulisi tukea. Havainnoiduissa ryhmätyöskentelyissä oppilaat jakoivat puheenvuoroja toisilleen, mikä teki näkyväksi, ettei oppilaiden välinen demokraattisuus täysin toteutunut. Tukeaksemme jokaisen oppilaan kasvua aktiiviseksi kansalaiseksi tulee kouluopetuksessa harkita vakavasti filosofiaa lapsille -opetusohjelmaa, mutta myös turvata aidosti demokraattinen keskusteluilmapiiri.
Keywords: Filosofiaa lapsille, philosophy for children, P4C, demokraattisuus, demokratiakasvatus, sosiogrammi, sosiometria