Insider Purchases and Abnormal Returns : Event study in Helsinki Stock Exchange - Viheriäkoski, Jere (My University, 2024)
The purpose of this thesis is to examine the impact of insider purchases on abnormal returns in the Helsinki Stock Exchange in the period 2022-2023. Based on previous literature, the size of the abnormal return is affected by the size of the company and the insider's position in the target company. The aim of the study is to investigate whether insiders make abnormal returns on their purchases and how these variables affect the determination of returns. The thesis consists of a literature review and an empirical study. The literature review will review the financial theories that are important for understanding the topic, and will analyse the results of previous studies, which will form the basis for the hypotheses of this study. The literature review includes theory and studies on the principal-agent issues, signalling theory, market efficiency and, more specifically, insider trading. The empirical part of the study consists of an event study and regression analysis. The study found that CEO purchases generated highest positive cumulative average abnormal returns (CAAR) in large companies. Small companies had higher average abnormal returns (AAR) and large companies maintained negative average returns. For medium-sized companies, the effect of the variables was practically non-existent. The regression analysis showed that abnormal returns were affected by different factors across firm sizes, with CEO purchases affecting returns for large firms and past stock price performance for small firms. However, these results were statistically insignificant. The study rejects the hypotheses that insider trading, position, firm size and past stock price movements affect abnormal returns.

Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tutkia sisäpiirin ostojen vaikutusta epänormaaleihin tuottoihin Helsingin Pörssissä vuosina 2022–2023. Aikaisemman kirjallisuuden perusteella epänormaalin tuoton suuruuteen vaikuttaa mm. yhtiön koko ja sisäpiiriläisen asema kohdeyhtiössä ja näiden vaikutusta tarkastellaan tässä tutkielmassa muuttujien muodossa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää tekevätkö sisäpiiriläiset ostoillaan epänormaaleja tuottoja ja miten em. muuttujat vaikuttavat tuottojen määräytymiseen. Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä tutkimuksesta. Kirjallisuuskatsauksessa käydään läpi finanssialan teorioita, jotka ovat aiheen ymmärtämisen kannalta tärkeä tuntea, sen lisäksi aikaisempien tutkimusten tuloksia analysoidaan, jonka pohjalta tutkielman hypoteesit muodostuvat. Kirjallisuuskatsaukseen sisältyy teoriaa ja tutkimuksia päämies-agentti-ongelmasta, signalointiteoriasta, markkinoiden tehokkuudesta ja tarkemmin sisäpiirin kaupankäynnistä. Empiirinen osa tutkimuksesta koostuu tapahtumatutkimuksesta ja regressioanalyysistä. Tutkimuksessa havaittiin, että toimitusjohtajan ostot tuottivat positiivista kumulatiivista keskimääräistä epänormaalia tuottoa (CAAR) eniten suurissa yhtiöissä. Pienten yhtiöiden keskimääräiset epänormaalit tuotot (AAR) olivat korkeammat, mutta suurten yhtiöiden keskimääräiset tuotot pysyivät negatiivisina. Keskisuurilla yhtiöillä muuttujien vaikutus oli käytännössä olematon. Regressioanalyysi osoitti, että epänormaaliin tuottoon vaikuttivat eri tekijät eri yrityskokoluokissa, ja toimitusjohtajan ostot vaikuttivat tuottoihin eniten suurissa yhtiöissä ja aikaisempi kurssikehitys pienissä yhtiöissä. Nämä tulokset olivat kuitenkin myös tilastollisesti merkityksettömiä. Tutkimus hylkää hypoteesit, joiden mukaan sisäpiirikauppa, positio, yrityksen koko ja aiemmat kurssimuutokset vaikuttavat epänormaaleihin tuottoihin.
Keywords: insiders, abnormal returns, event study, sisäpiirikauppa, epänormaalit tuotot, tapahtumatutkimus