Tunnesäätely parisuhteessa: tunneilmaisun tukahduttaminen ja kognitiivinen uudelleenarviointi parisuhdetyytyväisyyden ennustajina - Mustonen, Mirella; Lindroos, Vilma (My University, 2024)
Tunnesäätelyllä ihminen pyrkii saavuttamaan jonkin tavoitteen säätelemällä itsessään viriäviä tunteita. Tunnesäätelyllä on sosiaalisia ulottuvuuksia, ja sen merkitys on suuri läheisissä ihmissuhteissa, kuten parisuhteissa. Parisuhteilla taas on merkittävä rooli yksilön elämässä, ja ne voivat kohentaa yksilön hyvinvointia silloin, kun parisuhteessa ollaan tyytyväisiä. Tunneilmaisun tukahduttaminen ja kognitiivinen uudelleenarviointi ovat tunnesäätelystrategioita, joiden sosiaalisia vaikutuksia on tutkittu aiemmin laadultaan erilaisissa ihmissuhteissa pääosin korrelatiivisin menetelmin. Tulokset ovat olleet osittain ristiriitaisia ja kaipaavat systemaattista tarkastelua. Tämän systemaattisen katsauksen tavoitteena on selvittää tunneilmaisun tukahduttamisen ja kognitiivisen uudelleenarvioinnin yhteyksiä parisuhdetyytyväisyyteen. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Katsaukseen valikoitui sisäänotto- ja poissulkukriteerien perusteella 16 artikkelia, jotka haettiin viidestä eri tietokannasta. Tulokset olivat suhteellisen johdonmukaisia. Suurimmassa osassa tutkimuksista tunteiden tukahduttamisella havaittiin olevan yhteys heikompaan parisuhdetyytyväisyyteen, ja kognitiivisella uudelleenarvioinnilla taas yhteys korkeampaan parisuhdetyytyväisyyteen. Yhteyksien suuruudet kuitenkin vaihtelivat olemattomasta keskisuureen, ja joissakin tutkimuksissa yhteyttä ei havaittu. Osittain ristiriitaiset tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että ilmiö on monimuotoinen, ja tunnesäätelystrategioiden sosiaalisiin vaikutuksiin vaikuttavat monet tekijät. Kokonaisuudessaan katsauksen tulokset antoivat kuitenkin viitteitä siitä, että tunteiden tukahduttamisen ja parisuhdetyytyväisyyden yhteys on etenkin individualistisissa kulttuureissa pääasiassa negatiivinen, kun taas kognitiivisen uudelleenarvioinnin ja parisuhdetyytyväisyyden yhteys pääasiassa positiivinen. Maladaptiiviset tunnesäätelykeinot voivat heikentää ja adaptiiviset tunnesäätelykeinot taas parantaa sekä yksilön että parisuhteen hyvinvointia. Parisuhdeterapiaan hakeutuvien haasteisiin liittyvät usein tunnesäätelykeinot ja niiden seuraukset. Onkin tärkeä selvittää tunnesäätelystrategioiden vaikutuksia parisuhdetyytyväisyyteen, jotta parisuhdeterapioita voidaan kehittää ratkaisemaan käytetyistä tunnesäätelystrategioista aiheutuvia ongelmia, ja toisaalta pystytään hyödyntämään niiden positiivisia vaikutuksia.
Keywords: tunneilmaisun tukahduttaminen, tunteiden tukahduttaminen, suppressio, kognitiivinen uudelleenarviointi, tunnesäätely, parisuhdetyytyväisyys, parisuhde