Kontrolli, kapina ja vapaus : Seksuaalisuus, valta ja toimijuus entisten Jehovan todistajien kertomuksissa - Röntynen, Emma (My University, 2023)
Tämä pro gradu -tutkimus käsittelee entisten Jehovan todistajien kokemuksia yhteisön seksuaaliopetuksista vallan ja toimijuuden näkökulmasta. Tutkimukseni aineistona toimivat 12 kirjoitelmaa, jotka olen kerännyt internet-keruulla entisiltä Jehovan todistajilta kevään 2022 aikana. Kirjoitelmissa osallistujat kirjoittavat kokemuksistaan Jehovan todistajien seksuaalisuuteen liittyvistä säännöistä, siitä miten ne ovat yhteisössä tulleet ilmi, ja siitä, miten ne ovat vaikuttaneet osallistujien elämään. Tutkimukseni asettuu sekä uskonnon ja seksuaalisuuden tutkimuksen kentälle, että Jehovan todistajista tehdyn tutkimuksen kentälle. Asetun osaksi sitä Jehovan todistajien tutkimuksen jatkumoa, jossa yhteisöä tutkitaan entisten jäsenten kokemusten kautta. Määrittelen tutkimukseni myös eletyn uskonnon tutkimukseksi, sillä tutkin uskontoa niin kuin osallistujani ovat kokeneet sen arkisessa, eletyssä elämässä. Tarkastelen tässä tutkielmassa uskonnollisen yhteisön toteuttamaa seksuaalisuuden normittamista vallankäyttönä, käyttäen sisällönanalyysiä ja diskurssianalyysiä. Diskurssin käsitteen avulla analysoin aineistossani esille tulleita seksuaaliopetuksen sisältöjä ja niiden välittymistä. Lisäksi tarkastelen muita aineistossani esiin tulleita vallankäytön keinoja, ja vertaan niitä Foucaultin kurinpitovallan mekanismeihin. Tarkastelen myös sitä, miten yhteisön toteuttama vallankäyttö on vaikuttanut aineistoni kirjoittajien elämään, ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen. Toimijuuden käsitteen avulla tarkastelen lisäksi yksilön omia toiminnan mahdollisuuksia seksuaalisuuden kentällä. Keskeisiä seksuaalisuuteen liittyviä diskursseja aineistossani olivat erilaiset säännöt ja rajoitukset, kuten esiaviollisen seksin kielto. Aineistostani löytyi myös muita seksuaalisuuden kontrolloinnin ja vallankäytön keinoja, kuten tarkkailu, oikeuskomitea ja sosiaaliset rangaistukset. Aineistoni paljasti myös moninaisia toimijuuden muotoja niin yhteisön sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Yhteisön sisällä seksuaalisuuteen liittyvä toimijuus usein joko salattiin, tai odotettiin sen toteuttamista avioliittoon. Yhteisön ulkopuolista toimijuutta värittivät vapauden, kokeilunhalun ja itsensä etsimisen kuvaukset, mutta sisäistetty häpeä oli myös jättänyt jälkensä osaan kirjoittajista.
Keywords: Jehovan todistajat, seksuaalisuus, seksuaalikasvatus, häpeä, valta, toimijuus, uskontotiede