Sijoittajien suhtautuminen sisäpiirintiedon väärinkäyttöön : kyselytutkimus suomalaisilla yksityissijoittajilla - Ala-Sorvari, Mari (My University, 2019)
Sisäpiirintiedon väärinkäyttö on yksi eniten markkinoiden luotettavuutta heikentävistä tekijöistä. Kuten myös muut talousrikokset, sisäpiirintiedon väärinkäyttö aiheuttaa monia taloudellisia, sosiaalisia ja fyysisiä haittoja valtiolle, yrityksille ja yksityishenkilöille. Rikokselle on ominaista suuri piilorikollisuuden määrä, jonka vuoksi monet teot eivät tule koskaan viranomaisten tietoon. Vaikka sisäpiirisääntely on tiukentunut, väärinkäytöksiä ei ole ainakaan vielä saatu vähenemään. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten sijoittajat suhtautuvat sisäpiirintiedon väärinkäyttöön. Tarkastelun kohteena on erityisesti se, miten sijoittajien riskinottohalukkuus vaikuttaa sisäpiirintiedon väärinkäyttöhalukkuuteen. Tutkielman teoriapohja, jonka keskeisimmissä osissa ovat odotetun hyödyn teoria ja prospektiteoria, luovat näkökulman kyseisen tarkastelun suorittamiseen. Lisäksi tarkastellaan tekijöitä sisäpiirintiedon väärinkäytön taustalla. Tavoitteena on myös selvittää, kuinka vakavaksi rikokseksi sijoittajat mieltävät sisäpiirintiedon väärinkäytön suhteessa muihin saman rangaistusasteikon rikoksiin. Tutkielma koostuu teoriaosuudesta, joka käsittelee kattavasti aiempaa aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, sekä sitä täydentävästä empiirisestä osiosta. Empiirinen aineisto on kerätty strukturoidun kyselyn avulla suomalaisilta yksityissijoittajilta. Kyselyllä kartoitettiin sijoittajien asenteita ja arvioitiin heidän halukkuuttansa syyllistyä sisäpiirintiedon väärinkäyttöön. Lisäksi vastaajia pyydettiin vertailemaan sisäpiirintiedon väärinkäyttöä muihin saman rangaistusasteikon rikoksiin. Tämän tutkielman mukaan sijoittajien riskinottohalukkuus näyttää olevan ainakin osittain yhteydessä sisäpiirintiedon väärinkäyttöhalukkuuteen. Sisäpiirintiedon väärinkäyttöhalukkuuden taustalla on havaittavissa myös useita muita syitä ja motiiveja. Ensisijaisesti siihen näyttävät vaikuttavan psykologiset ja sosiologiset tekijät. Lisäksi havaitaan, että suurin osa sijoittajista pitää sisäpiirintiedon väärinkäyttöä vähemmän vakavana rikoksena kuin muita saman rangaistusasteikon rikoksia. Tutkielma tuo esille arvokasta tietoa sijoittajien suhtautumisesta sisäpiirintiedon väärinkäyttöön, mitä voidaan jatkossa hyödyntää arvopaperimarkkinoiden sääntelyn ja valvonnan tukena.
Keywords: sisäpiirintieto, sisäpiirintiedon väärinkäyttö, arvopaperimarkkinarikos, riski, hyöty