3D-määräala ja sen käyttömahdollisuudet - Paturi, Jami (My University, 2020)
Tutkielmassa tarkastellaan 3D-määräalan käsitettä ja sen käyttömahdollisuuksia kiinteistövaihdannassa ja -omistuksessa. 3D-kiinteistönmuodostus mahdollistettiin 1.8.2018 voimaan tulleella lainsäädännöllä. Uudistuksen myötä kiinteistö ja määräala voidaan määritellä sekä vaaka- että pystysuunnassa. 3D-määräala vaikuttaa esineoikeudellisesti varsin kiinnostavalta, sillä se mahdollistaa kiinteän omaisuuden omistuksen jakamisen kolmiulotteisesti pelkästään maakaaren muotomääräysten mukaisella luovutuksella. Perinteisesti kiinteistövaihdannassa määräala on ollut lähinnä kiinteistönmuodostusta edeltävä välivaihe, joten 3D-määräalan käytännön käyttöala voi olla tavallista määräalaa laajempi. Maakaaren sääntelyä ei muutettu 3D-kiinteistönmuodostuksen mahdollistavan lainsäädännön yhteydessä miltään osin, mutta tästä huolimatta Maanmittauslaitoksen kirjaamisohjeistuksen mukaan 3D-määräalan kirjaaminen tapahtuu eri perustein kuin tavalliseen määräalan. Tutkielman pääasiallinen metodi on lainoppi. Tutkielmassa hyödynnetään myös de lege ferenda -näkökulmaa, kun tarkastellaan, onko 3D-määräalan sääntelyssä tarvetta lainsäädännöllisille ratkaisuille. 3D-määräalaa on toistaiseksi käsitelty oikeuskirjallisuudessa hyvin niukasti. Aiheesta ei ole myöskään oikeuskäytäntöä, minkä vuoksi tutkimus pohjautuu voimakkaasti lainvalmisteluaineistoon ja tavallista määräalaa käsittelevään oikeuskirjallisuuteen. Tutkielman alussa määritellään 3D-määräalan käsite, mikä toimii pohjana tutkielmassa tehtävälle 3D-määräalaan soveltuvien säännösten ja käyttömahdollisuuksien tarkastelulle. 3D-määräalan käytännön hyödyntämisen arvioinnissa kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, miten 3D-määräala kiinteän omaisuuden omistusvälineenä vertautuu nykyisin käytettyihin kolmiulotteisen hallinnan ja käytön sopimuspohjaisiin toteuttamisjärjestelyihin sekä 3D-kiinteistöihin. Tutkielmassa havaitaan, että 3D-määräalan käsite on varsin lähellä tavallista määräalaa. Keskeinen havainto on, että 3D-määräalaan soveltuu samat maakaaren säännökset kuin tavalliseen määräalaan, eikä Maanmittauslaitoksen kirjaamisohjeistuksessaan esittämä tulkinta 3D-määräalan kirjaamisesta ole lainsäädännön mukainen. 3D-määräalasta myös havaitaan, että 3D-määräalan käyttömahdollisuudet voivat muodostua tavallista määräalaa laaja-alaisemmiksi, sillä 3D-määräala tarjoaa uudenlaisen mahdollisuuden kiinteän omaisuuden omistuksen jakamiseen kolmiulotteisesti. Tutkielmassa esitetään, että 3D-määräalan sääntelyä olisi syytä tarkastaa lainsäädännöllisin ratkaisuin, jotta 3D-kiinteistönmuodostus säilyisi ensisijaisena keinona kolmiulotteisen omistuksen toteuttamisessa.
Keywords: 3D-määräala, kolmiulotteinen määräala, määräala, 3D-kiinteistö, kolmiulotteinen kiinteistö, 3D-kiinteistönmuodostus, maankäyttö