Aivovammapotilaiden perioperatiivinen hoito - Lahtinen, Satu (My University, 2023)
Tämän syventävien opintojen kirjallisen työn aiheena on aivovammapotilaiden perioperatiivinen hoito. Syventävien työssäni tarkastelen traumaattisia aivovammoja, niiden epidemiologiaa ja patofysiologiaa sekä aivovammapotilaiden sairaalahoidossa huomioitavia tekijöitä. Työssäni tarkastellaan myös aivovammapotilailla käytettyjä anestesia-aineita. Aihe on rajattu aikuisten aivovammoihin ja potilaisiin, joilla on keskivaikea tai vaikea aivovamma. Opinnäytetyöni tavoitteena on alan tutkimuksiin ja oppikirjallisuuteen tutustumalla selvittää tekijöitä, joita aivovammapotilaiden hoidossa tulee huomioida, jotta sekundaaristen aivovaurioiden syntymistä voitaisiin parhaiten ehkäistä. Syventävien opintojen opinnäytetyö on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tiedonhakuun on käytetty Pubmed-tietokantaa. Traumaattiset aivovammat kattavat hyvin monimuotoisen ryhmän potilaita, joiden vammamekanismit ja vammojen vaikeusasteet vaihtelevat. Vaikeisiin aivovammoihin liittyy suurentunut riski liitännäisvammoihin, jotka voivat vaatia leikkaushoitoa. Traumaattiset aivovauriot voidaan jaotella primaarisiin ja sekundaarisiin aivovaurioihin. Aivovammapotilaiden hoidossa yhtenä tärkeimpänä tavoitteena on sekundaarivaurioiden ehkäiseminen. Tunnetaan useita tekijöitä, joita monitoroimalla ja hoitamalla sekundaarivaurioita pystytään ehkäisemään. Näitä tekijöitä ovat mm. hypotensio, aivojen matala perfuusiopaine, kohonnut kallonsisäinen paine, hypoksemia, hypo- ja hyperkarbia, hypo- ja hyperglykemia, koagulaatiohäiriöt sekä kehon poikkeava lämpötila. Kiinnittämällä hoidossa huomiota näihin tekijöihin, voidaan vaikuttaa positiivisesti aivovammapotilaiden ennusteeseen. Sekundaarivaurioiden ehkäisyssä aivovammapotilaiden monitoroinnilla on merkittävä rooli. Tulevaisuudessa aivovammapotilaiden entistä tarkempi monitorointi voi ohjata hoitoa yksilöllisempään suuntaan. Aivovammapotilailla voidaan yleisanestesiassa käyttää sekä laskimo- että inhalaatioanesteetteja. Laskimoanesteeteista propofoli on käytetyin ja sitä voidaan käyttää sekä anestesian induktioon että ylläpitoon. Inhalaatioanesteeteista sevofluraani on käytetyin ja sitä käytetään lähinnä anestesian ylläpitoon.
Keywords: Traumaattinen aivovamma, sekundaarinen aivovamma, perioperatiivinen hoito